Hlavní obsah

Soud potvrdil zprošťující verdikt pro muže podezřelého z prodeje otráveného alkoholu

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Petr Hlava z Karvinska, který čelil obžalobě, že dal do oběhu téměř 80 litrů falešné vodky se smrtícím obsahem metanolu, do vězení definitivně nepůjde. Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil zprošťující verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního 9. května, proti kterému se odvolal státní zástupce. Hlava, jemuž v roce 2013 krajský soud vyměřil osm let nepodmíněně, se jednání u vrchního soudu na vlastní žádost nezúčastnil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Hlava na archivní fotografii

Článek

Vrchní soud zprostil muže obvinění stejně jako i krajský soud, protože nebylo prokázáno, že právě on byl součástí řetězce, na jehož konci byl jeden mrtvý a čtyři přiotrávení.

Jde už o pátý verdikt v této jediné kauze, která měla původně dva obžalované. Kromě Petra Hlavy to byl ještě Marek Ženíšek.

Krajský soud před čtyřmi lety uznal oba muže vinnými z úmyslného obecného ohrožení a každému vyměřil osm let za mřížemi. Ženíšek jedovatý alkohol podle původního nepravomocného verdiktu získal od Hlavy a poskytl ho dalším lidem, kteří ho částečně zkonzumovali v zahradní chatce.

Foto: Petr Marek, Právo

Marek Ženíšek (vlevo) a Petr Hlava (vpravo) u olomouckého vrchního soudu.

Olomoucký vrchní soud ovšem rozsudek po roce na podnět obhájců i obžaloby zrušil a nařídil nové projednání. To se opakovalo ještě třikrát.

Ženíšek si v současnosti odpykává o něco nižší, již pravomocný pětiletý trest, Hlavu krajský soud obžaloby zprostil. Trestný čin se sice podle něj stal, ale nebylo prokázáno, že ho spáchal obžalovaný.

Nevěrohodná výpověď

Krajský soud měl pochybnosti o tom, zda Ženíšek alkohol koupil právě od Hlavy. Ten od počátku jakoukoli vinu popíral a tvrdil, že Ženíškovi žádný alkohol neprodal. Stál proti němu jediný důkaz, a to výpověď právě spoluobžalovaného Ženíška. Tu ale krajský soud nakonec vyhodnotil jako nevěrohodnou a vrchní soud se s tím ztotožnil.

„Krajský soud řádně provedl všechny důkazy. Nepodařilo se mu však bez důvodných pochybností prokázat, že obžalovaný koupil alkohol obsahující smrtelnou dávku metanolu od již odsouzeného Ženíška. Proto jsme zprošťující verdikt potvrdili, když jsme vycházeli ze zásady o pochybnostech ve prospěch obžalovaného,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Tragédie se odehrála v zahradní chatce v Doubravě na Karvinsku v září roku 2012, kdy Českou republikou otřásala metanolová aféra. Právě zde pět kamarádů popíjelo Vodku Helsinky, kterou získali od Ženíška.

Dosud nejvyšší tresty související se sérií metanolových otrav vynesl v roce 2014 Krajský soud ve Zlíně. Míchačům kontaminované směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vyměřil doživotí za obecné ohrožení, hlavnímu distributorovi Jiřímu Vaculovi 15 let. Zatímco Vacula trest přijal, dva doživotně odsouzení si podali odvolání, které ale olomoucký vrchní soud v roce 2015 zamítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám