Hlavní obsah

Za honičku se strážníky, při které vjel mezi lidi, půjde řidič z Klatov do vězení

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

I když Josef Mičan tvrdil, že za volantem neseděl, soud mu neuvěřil. Za červnovou honičku se strážníky po Klatovech, během které vjel i mezi návštěvníky pivních slavností, poslal 38letého recidivistu na pět měsíců do vězení. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič ujíždějící před strážníky vjel i na místo, kde byly pivní slavnostiVideo: Policie ČR

 
Článek

Trest dostal Mičan za maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť v té době měl platný zákaz řízení kvůli jízdě pod vlivem pervitinu z listopadu loňského roku. „Při uložení trestu jsem zohlednil mimo jiné i nebezpečnost jízdy obžalovaného,“ uvedl předseda senátu Jaromír Veselý.

Foto: Patrik Biskup

Josef Mičan (38) obžalovaný z letošní divoké jízdy dodávkou při honičce se strážníky v Klatovech u středečního soudu

Strážníci letos v červnu Mičana nedostihli. Za volantem fabie ho ale poznal kriminalista Jan Pleticha, který byl náhodným svědkem honičky. „Jsem si stoprocentně jistý, že auto řídil obžalovaný. Znám ho z minulosti, kdy jsem ho opakovaně řešil za jízdu pod vlivem pervitinu,“ prohlásil před soudem Pleticha.

Nikde není vidět, že jsem auto řídil já.
obžalovaný

Dodal, že vozidlo kolem něj projelo ve vzdálenosti asi tří metrů. „Všiml jsem si ho, už když se vyřítilo z průchodu pro pěší a cyklisty. Z toho důvodu jsem se také na něj zaměřil,“ pokračoval policista. Povědomé se mu zdálo jak samotné auto, tak i jeho registrační značka. „Chtěl jsem zjistit, kdo sedí za volantem. Bezpečně jsem poznal obžalovaného,“ dodal Pleticha.

Prý neřídil

Soud také přehrál záběry ze služebního vozidla městských strážníků, kteří fabii pronásledovali. Z nich je patrné, že se její řidič při průjezdu klatovskými ulicemi několikrát ocitl v protisměru a vjel také na místo, kde probíhaly pivní slavnosti. Na záznamu je vidět, že řidič sice v daném místě zpomalil a účastníci slavností tak měli dost času uskočit mu z cesty, nezastavil však. Projel pod železničním viaduktem, kam je také zákaz vjezdu, a policistům ujel.

„Nikde není vidět, že jsem auto řídil já,“ prohlásil po zhlédnutí záznamu Mičan. Připustil jen, že je to jeho vozidlo. Na otázku samosoudce, komu ho tedy půjčil, sklopil hlavu a neodpověděl. V trestním rejstříku má Mičan tři záznamy za řízení pod vlivem omamných látek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám