Hlavní obsah

Kolotočář Hájek si za smrt sluhy odsedí osm let, tělo „kádese” se našlo na hnoji

Novinky, bad
Praha

Osm let ve vězení stráví kolotočář František Hájek za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti svého zaměstnance, mezi světskými zvaného „kádes”. Hájek jej dlouhodobě mlátil, jeho tělo se pak našlo na hromadě hnoje na poli u Prahy. Vrchní soud v Praze v úterý zamítl Hájkovo odvolání a potvrdil tak dubnový rozsudek pražského městského soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Hájek po dubnovém jednání u městského soudu

Článek

„Všechny důkazy tvoří nepřerušovaný logický řetězec, kdy obžalovaný musí být uznán vinným,“ odmítl jednoznačně argumenty obhajoby předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Obhajoba totiž v odvolání namítala, že pražský městský soud neprovedl veškeré důkazy objektivně, došel k nesprávným skutkovým zjištěním. „Je evidentní důkazní nedostatečnost,“ prohlásil Hájkův obhájce Viktor Rytikov.

Hodoušek s ním ale nesouhlasil. „Soud plně respektoval rovnost zbraní, takříkajíc,“ uvedl soudce a Rytikovovi připomněl, že soud umožnil obhajobě navrhnout i vyslechnout své svědky. Osmiletý trest je podle Hodouška odpovídající, státní zástupkyně jej označila za benevolentní, nicméně odvolání si nepodala.

Tělo našli na hnoji

Hájek, hlava rodinného klanu provozujícího pouťové atrakce, na přelomu let 2007 a 2008 v pražských Hlubočepech mlátil a kopal, případně jinak fyzicky napadal svého čtyřiatřicetiletého „kádese“, tedy jakéhosi sluhu světským, Aladara P.

Bez jakékoliv lékařské péče Aladar pomalu umíral, neléčená zranění a infekce způsobily sepsi organismu. V posledních dnech života už muž nebyl schopný pohybu. Jeho tělo nalezl traktorista pohozené na hromadě hnoje koncem února 2008 poblíž Chýnice u Prahy.

Vyšetřování se dlouho nedařilo posouvat, až relativně nedávno našli detektivové svědka, který v utajení vypověděl, že se od Hájkových příbuzných dozvěděl, že „Franta zarohnul kádese“. Tedy že jej zabil. Tento svědek také zaslechl, jak se rodinní příslušníci domlouvají, že jeho tělo odvezou na hromadu hnoje.

Vzhledem k obavám o život svůj i jeho rodičů se přihlásil detektivům až po letech. Obhajoba se snažila důvěryhodnost svědka zpochybnit – před lety byl odsouzený za pohlavní zneužívání vlastní dcery. Soud ale utajenému svědkovi uvěřil s tím, že neměl důvod si takovou kauzu vymýšlet.

Není žádný Einstein

Hájek je navíc podle dalších svědků zlý, vznětlivý, hrubý a napadal ostatní. Kádesové, kteří u Hájků sloužili, například přespávali v maštali s koňmi.

Obhajoba také poukazovala na fakt, že je Hájek údajně nízkého až dementního intelektu a není tedy trestně odpovědný. To potvrdil i psychiatr Jan Cimický, jehož je Hájek léta pacientem. Svědci ovšem vypověděli, že Hájek neměl problém s telefonováním nebo řízením auta, což by člověk s takovou demencí nedokázal.

„Obžalovaný není žádný Einstein, nicméně z řízení nevyplývá, že by nebyl schopný se o sebe postarat,“ konstatoval Hodoušek s tím, že se Hájek s manželkou staral o chod společnosti a organizoval její činnost.

Hodoušek také poznamenal, že je zajímavé, že mu byla diagnostikována nějaká duševní porucha vždy, kdy mu hrozilo trestní stíhání, a proto k němu nikdy nedošlo.

Sám Hájek u městského soudu nevypovídal, k úternímu projednání odvolání se nedostavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám