Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil 18 let vězení za brutální vraždu studentky v arboretu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud v úterý odmítl dovolání Radúze Šafránka, který byl odsouzen za vraždu bývalé přítelkyně k osmnácti letům vězení. Podle pravomocného verdiktu Šafránek dívku ubodal v arboretu Mendelovy univerzity v obvodu Brno-sever. O výsledku dovolacího řízení informovala mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Radúz Šafránek u vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Šafránek u soudů v Brně i Olomouci vinu popřel. Podle verdiktu jej však spolehlivě usvědčuje řetězec nepřímých důkazů. Ani soudci Nejvyššího soudu nenašli důvod k zásahu. „Nejvyšší soud v celkovém výsledku uvádí, že se s opakovanými výhradami obviněného vyčerpávajícím způsobem vypořádal soud prvního stupně a posléze i soud odvolací,” stojí v usnesení.

Zákeřnou, brutální vraždu, která otřásla Brnem, obžalovaný spáchal loni 8. března. Tehdy se vydal na domluvenou schůzku se svou stejně starou bývalou přítelkyní, do jejíž přízně se snažil několik týdnů marně znovu vloudit.

25 ran

Tentokrát za ní nešel s květinou, ale s ukrytým bojovým nožem. Dívce jím s velkou intenzitou zasadil pětadvacet ran do obličeje, břicha, zad, rukou i nohou. Tři rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek. Napadená se surovému útoku bránila, ale zranění vedla k okamžité smrti. Neměla nejmenší šanci přežít.

Šafránek se k činu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že v době vraždy byl na procházce v okolí Brna. Svědci ho však identifikovali na kamerových záběrech. Vražednou zbraň sice kriminalisté nenašli, poblíž těla ale zajistili pouzdro na útočný nůž a na něm byla DNA zavražděné i Šafránka.

Podle znalců, kteří ho označili za narcistickou osobnost s tím, že agresivita v něm mohla růst dlouhou dobu, zřejmě rozchod s dívkou neunesl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám