Hlavní obsah

Řidič porsche, který měl vybrzdit hasičskou cisternu, dostal pokutu

Praha

Správní orgán uložil tisícikorunovou pokutu 41letému řidiči porsche, který v květnu v Praze měl vybrzdit hasičskou cisternu. Úředníci však nesouhlasili s tvrzením policie, která řidiče vinila ze zakázaného předjíždění a potrestali ho za jiné přestupky.

Incident s cisternou s komentářem řidiče porscheVideo: Novinky

 
Článek

„Řízení bylo ukončeno uložením sankce řidiči vozidla porsche za porušení několika paragrafů. Rozhodnutí nabylo téhož dne právní moci,“ konstatoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman s tím, že rozhodnutí padlo na konci června.

Podle správního orgánu se řidič dopustil tří přestupků. Porušil ustanovení, které říká, že řidič musí po předjetí auta dávat blinkr a nesmí ohrozit předjížděného řidiče. Dále se provinil tím, že náhle snížil rychlost jízdy a zastavil. V posledním případě byl uznán vinným kvůli tomu, že nezastavil co nejblíže u okraje silnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident řidiče porsche a hasičů. Archivní videoVideo: HZS hl. m. Prahy

Řidič porsche zveřejnil na svém facebookovém profilu rozhodnutí správního orgánu i pokutový blok na 1000 korun. Policie jej vinila, že spáchal přestupek, když předjížděl auto, kdy je to zakázáno. Muž se v řízení bránil mimo jiné svým záznamem z kamery auta, kde je i rychlost a zvuk. Správní orgán nakonec konstatoval, že šofér neporušil plnou čáru, která zakazuje předjíždění, ale příčnou čáru vyznačující hranici křižovatky. Neohrozil ani protijedoucí auto ani nepředjížděl na přechodu pro chodce.

Náhle zastavil jen jednou

Podle názoru úřadu řidič v ulici Osadní nespáchal přestupek tím, že by náhle zastavil či snížil rychlost. Jak vyplývá z rozhodnutí, řidič reagoval na klakson hasičů a nemohl v té chvíli vědět, zda jej neupozorňují na nějaké nebezpečí. O ulici dál se však tohoto přestupku již dopustil, když náhle zastavil uprostřed silnice a hasiči museli intenzivně brzdit. Úřad však zkritizoval rovněž hasiče, kteří nedodrželi bezpečnou vzdálenost.

Řidič porsche se nedopustil ani přestupku svou bezdůvodně pomalou jízdou. Podle videozáznamu totiž jel 30 - 40 km/h.

Řidič svou vinu částečně přiznal: „Úřad drtivou většinu přestupků odložil a pokutoval mě tisícovkou hlavně za finální zastavení. A to jenom proto, že se to událo na prostředku vozovky a nikoliv u strany.“ Redakce Novinek oslovila šoféra porsche s žádostí o vyjádření. Ten však odkázal na své prohlášení na sociální síti s tím, že víc říkat nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám