Hlavní obsah

Do obce se nedávno přistěhoval, říkají o podezřelém z trojnásobné vraždy v Lázních Bělohrad

– Jičín
Právo, Ludmila Žlábková

Muž podezřelý z vraždy dvou žen a dítěte v Lázních Bělohrad nebyl podle tamních obyvatel místní a nedávno se do obce přistěhoval. Lidé ho téměř neznali, zato ale dobře znali 55letou oběť, která měla ve vsi v minulosti obchod. Kromě starší ženy tam v noci na neděli zemřela její 29letá dcera a její dvouletý syn. Policie v pondělí 29letého podezřelého převezla do psychiatrické léčebny.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo činu v Lázních BělohradVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

V pondělí už byl okolo místa činu klid, děsivou tragédii nepřipomínaly ani květiny nebo rozsvícené svíčky. „Lidé se tu z toho zatím vzpamatovávají. Nemůžou pochopit, co se to vlastně stalo. A hlavně proč. Věřím, že se tu brzy nějaké svíčky rozsvítí,“ zamyslela se žena ve středním věku, která vsí projížděla na kole.

„Říká se tu, že to bylo strašně brutální. Ten chlap se prý policistům přiznal a tvrdil, že měl nějaké vnitřní hlasy, které ho ponoukaly. Ale jestli z drog, nebo z nějaké psychické poruchy, nevím,“ dodala.

„Ten vrah nebyl místní. Byl snad z Karlových Varů. S tou svou přítelkyní žili někde v Praze a sem se přistěhovali nedávno. Někdo říká před měsícem, jiný před čtvrt rokem, každopádně to bylo před krátkou dobou. Tady ho skoro nikdo ani neznal,“ říkají o podezřelém muži lidé v ulici, kteří už mají o jeho vině jasno.

Provozovala obchod

„Ukazuje se, že snad na něj byly v Praze i nějaké exekuce. Ale zde byli krátce a nikdo ani netušil, že by tam nějaký problém mohl být,“ potvrdil starosta Pavel Šubr.

Foto: Novinky

Policie na místě nálezu těl v Prostřední Nové Vsi

Zatímco o mladém páru místní mnoho nevěděli, starší ze žen byla v obci známá a oblíbená. Řadu let tam provozovala obchod, později jakousi nápojku, kam se chodilo pro nápoje, a to i o víkendu. Poté ale živnost ukončila a prostory pronajala jako sklady.

„Událost nahlásil syn starší ženy a bratr mladší ženy v jedné osobě, který se vrátil z noční směny. Přivolaní policisté na místě zadrželi 29letého podezřelého, u něhož orientačním testem zjistili, že byl pod vlivem drog. Jelikož je vyšetřování v začátku, můžeme pouze sdělit, že všechny oběti zemřely násilnou smrtí. Jde o místní české občany, kteří ve městě bydlí,“ okomentovala stručně událost policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že policie jej zatím nemohla obvinit, protože byl převezen do psychiatrické léčebny. Muž byl otcem dvouletého dítěte. [celá zpráva]

Poslední vražda před 85 lety

Lázně Bělohrad jsou klidné podkrkonošské lázeňské městečko. K poslední vraždě tu došlo naposledy počátkem 30. let minulého století.

„Lidé jsou tady z toho vyplašení. Vůbec netušili, že se něco takového může stát. A v jednom týdnu tu došlo hned ke dvěma událostem – tato trojnásobná vražda a pokus o vraždu,“ řekl Právu starosta Šubr. Upozornil tak na týden starou událost, kdy zřejmě psychicky narušený muž napadl svého souseda nožem na poli a způsobil mu trojí bodnutí. [celá zpráva]

„Nerad vzpomínám také na dobu, kdy v sousední vesnici zabil muž ženu, své dvě děti a sebe. Byl to spolužák a shodou okolností jsme spolu právě byli na vojenském cvičení. Už tam se mi zdál ve špatné psychické situaci. Ale to vše bylo v roce 1986. Tehdy se o tom moc nepsalo,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám