Hlavní obsah

V noci udeřily další silné bouřky, hasiči hlásí sedm set výjezdů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, mhr, ok, alf

V noci na některých místech České republiky opět udeřily bouřky. Hasiči kvůli nim měli především na Moravě přes 700 výjezdů. Na koridoru z České Třebové na Moravu ráno stály kvůli následkům počasí vlaky.

Noční bouřky na radaruVideo: ČHMÚ

 
Článek

„Od 22. hodiny do 7. hodiny ranní vyjeli hasiči v souvislosti s bouřkami k 710 událostem. Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení, na autech a cyklostezkách. Na několika místech popadaly stromy i na železniční tratě. Zasahovali také u poškozených střešních krytin,” informovala Novinky mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Problémy měly především moravské kraje, ale také východ Čech. Zhruba hodinu a půl stály ráno vlaky kvůli zabezpečovacímu zařízení v Třebovicích v Čechách, které bylo po bouřce poškozené. Provoz na koridoru z České Třebové na Moravu byl obnoven po sedmé hodině.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Stromy zatarasily i cestu u obce Nemile na Šumperku.

V Olomouckém kraji měli hasiči kvůli bouřkám velké množství práce už ve čtvrtek, těsně po půlnoci přišla další vlna. Do šesté hodiny ráno zasahovali u 90 událostí.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky bouřky na jihu Moravy

„Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení, na autech a cyklostezkách. Na několika místech popadaly stromy i na železniční tratě,“ řekla Právu krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. V Šumperku podle ní silný vítr poškodil plechovou střechu. Hasiči spadlé kusy plechu posbírali a střechu zajistili.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky bouřky na jihu Moravy

Podobné to bylo i v Moravskoslezském kraji. Tam hasiči v noci na pátek zaznamenali 131 výjezdů, zasahovali hlavně na Opavsku. V drtivé většině šlo o odstraňování nebezpečných stromů z míst, kde se pohybují lidé.

„Tyto události si nevyžádaly žádné zranění osob, ani větší škodu. Zásahy hasičů budou pokračovat během dnešního rána a zřejmě i dopoledne,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: MP Brno

Stromy popadaly na auta v Brně

V Jihomoravském kraji zasahovali hasiči u 352 událostí, většinou to byly popadané stromy a poškozené střechy. „V nejkritičtější době před půlnocí vysílali příslušníci našeho operačního střediska jednotky do akce každých deset vteřin,” oznámil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

V Brně vyjížděli přibližně ve dvaceti případech k polámaným spadlým větvím nebo i vyvráceným stromům i strážníci. Ve vnitrobloku mezi ulicemi Čápkovou a Jana Uhra se strom zřítil na čtyři parkující auta. „Hlídka našla poškozený nissan, ford a dva vozy škoda,” uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Poškozená střecha na jihu Moravy

Na Vysočině měli hasiči kvůli bouřkám v noci přes 70 výjezdů, hlavně na Třebíčsku a Žďársku. Nejčastěji odstraňovali stromy ze silnic. Zraněn nikdo nebyl.

Ve Zlínském kraji měli hasiči také náročnou noc. Nejzávažnější byla situace v obci Morkovice-Slížany na Kroměřížsku. „Vlivem silného větru zde došlo k poškození asi patnácti střech rodinných domů, potrhání drátů elektrického napětí a pádu velkého počtu stromů. V jednom případě bylo nutné ve spolupráci se starostou obce zajistit také náhradní ubytování starší osobě,“ přiblížil Pavel Řezníček z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Od 22 hodin do 7 hodin ráno vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji k 64 událostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám