Hlavní obsah

Soud vyměřil prodejci otráveného alkoholu čtyři roky vězení

Okresní soud ve Zlíně vynesl ve středu rozsudek nad třemi aktéry metanolové kauzy. Daniel Rafaj by měl strávit čtyři roky ve vězení, další obchodníci s otráveným alkoholem Zdeněk Kopl a Petr Veselý si vyslechli podmíněné tresty. Rozsudek není pravomocný. Kopl se proti němu odvolal na místě, další dva obžalovaní a státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Trojice obžalovaných čeká se svými obhájci na vynesení rozsudku na chodbě před justiční síní.

Článek

Muži byli obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Sedmdesátiletý Zdeněk Kopl z Vizovic na Zlínsku podle obžaloby převzal na přelomu srpna a září 2012 za účelem zisku asi 2000 litrů směsi metanolu a etanolu od hlavního distributora otrávené směsi Jiřího Vaculy.

Dále měl Kopl směs předat Vlastislavu Plonkovi z Všeminy na Zlínsku. Plonka krátce po začátku metanolové aféry spáchal sebevraždu.

Kopl podíl na distribuci látky, jež zabila pět desítek lidí, popřel. Od soudu dostal sedmiměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou. Hrozily mu až dva roky vězení.

Osmačtyřicetiletý Daniel Rafaj ze Zádveřic-Rakové na Zlínsku podle obžaloby namíchal alkohol s otrávenou směsí a způsobil nejméně šesti lidem těžkou újmu na zdraví. Část tohoto alkoholu prodal osmatřicetiletému Petru Veselému z Uherského Brodu, který jej prodal dalším lidem. Dva z nich utrpěli těžkou újmu na zdraví.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Trojice obžalovaných čeká se svými obhájci na vynesení rozsudku na chodbě před justiční síní.

Rafaj vinu přiznal a svého jednání litoval. Odběratele prý ale poškodit nechtěl. Veselý se k činu doznal, údajně si však myslel, že kupoval slivovici z legální pálenice.

Rafaje soud poslal na čtyři roky do věznice s dozorem, protože podle soudu jednal v přímém úmyslu. Veselý si vyslechl podmíněný trest na 16 měsíců se zkušební dobou tří let. Jeho jednání soud zhodnotil jako nevědomou nedbalost. Rafajovi s Veselým původně hrozilo až 10 let vězení.

Všichni tři muži původně figurovali mezi 31 lidmi obžalovanými v hlavní větvi metanolové kauzy. Krajský soud ale jejich případy poslal k okresnímu soudu. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli už dříve odsouzeni na doživotí, hlavní distributor Vacula přijal patnáctiletý trest. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám