Hlavní obsah

Dívku zavraždil, kamaráda shodil do výtahové šachty. Chlapce z Teplic čeká léčba

Chlapci z Teplic, který loni zavraždil svoji kamarádku, uložil soud ochranné sexuologické léčení a ochrannou výchovu. Rozsudek je pravomocný, řekl v pondělí mluvčí teplického soudu Lukáš Pokorný. Soud rozhodoval v dubnu, kvůli věku mladíka ale nebylo možné rozsudek dříve zveřejnit. Opatření je stejné jako v případě pokusu o vraždu, kterého se chlapec dopustil o několik měsíců dříve, když hodil do výtahové šachty svého kamaráda.

Soud s dětským násilníkem. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Mladík nebyl ani za jeden skutek stíhán, protože mu v té době ještě nebylo 15 let. Soud proto rozhodoval o opatření. „Rozsudek nabyl právní moci,” uvedl v pondělí Pokorný. Chlapec v polovině loňského února dívku brutálně zavraždil. Její tělo našla chlapcova matka. Už v přípravném řízení se dotyčný k vraždě doznal.

Soudce Martin Parolek v dubnu při odůvodnění rozsudku řekl, že mladík se k činu přiznal. Chlapci uložil ochrannou výchovu a ústavní sexuologickou léčbu. „Podle závěrů znalců k osobě nezletilého pouze tento způsob léčby touto formou může vést snad k nějaké jeho nápravě a zejména k ochraně společnosti,” uvedl Parolek. Znalci u chlapce objevili mimořádně závažné poruchy.

Rozhodnutí soudu kopíruje rozhodnutí z konce minulého roku, kdy soud nařídil mladíkovi za pokus o vraždu ochrannou výchovu a sexuologickou léčbu. Také tehdy vycházel ze znaleckých závěrů. Tento případ se stal několik měsíců před vraždou dívky. Chlapec podle policie hodil do výtahové šachty svého kamaráda, který pád z dvanáctimetrové výšky přežil s poraněními. Případ kriminalisté kvalifikovali jako pokus o vraždu. I tento případ ale kvůli věku pachatele odložili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám