Hlavní obsah

Družku nechtěl zabít, „jen zohyzdit”. Soud mu neuvěřil a potvrdil sedm let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třiapadesátiletý František Horváth si za pokus o vraždu své družky odsedí sedm let ve vězení. Pražský vrchní soud zamítl v úterý jeho odvolání. Horváth loni napadl nožem svou o sedm let mladší družku kvůli tomu, že si našla přítele. Hájil se tím, že ji nechtěl zabít, ale „jen zohyzdit“. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: František Horváth přichází v doprovodu eskorty k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný svou trestnou činnost v podstatě doznal, sporným zůstalo pouze to, jak skutek právně kvalifikovat,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. „Právní kvalifikace zločinu vraždy je správná,“ konstatoval nicméně na závěr a odvolání zamítl.

Obhajoba se totiž snažila soud přesvědčit, že když Horváth do ženy řezal, neměl v úmyslu ji zabít, ale „pouze zohyzdit“. Jednal prý ze žárlivosti. „Chtěl ji zohyzdit, aby neměla nápadníky, zůstala doma a starala se o něj a o děti,“ prohlásil Horváthův obhájce a dokládal to tím, že Horváth po činu volal na policii a dožadoval se záchranky. Podle něj šlo spíše o těžké ublížení na zdraví.

Horváth svou družku, se kterou má čtyři děti, napadl loni v listopadu v Olivětíně, části Broumova na Náchodsku v severovýchodních Čechách. Nejprve jí v kuchyni kvůli telefonátu s přítelem vyhrožoval, že ji zabije. Potom za ní šel do pokoje, kde s nožem v ruce žádal, aby mu dala telefon.

Chtěl se zabít

Když mu ho nakonec dala, napadl ji se slovy, že ji zabije, že chcípne, neuvidí a že bývala hezká. Křičel na ni, že jí rozpáře břicho a píchne mezi nohy. Žena se bránila a po chvilce se jí podařilo utéci k sousedům, kteří zavolali záchranku.

Obžalovaný svou družku pořezal v obličeji a v horní části těla, žena od té doby podle svých slov hůř vidí.

Horváth se prý pokoušel zabít, udělal si proto odvar z několika muchomůrek červených. Ale neuspěl. „Pokusil jsem se zabít čtyřikrát, ale bůh mě nechce,“ uvedl před hradeckým soudem.

Muž byl odsouzen i za nedovolené ozbrojování, neboť v roce 2013 našel při stavebních pracích pistoli ČZ vzor 24 ráže 9 milimetrů a ponechal si ji i přesto, že nevlastní zbrojní průkaz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám