Hlavní obsah

Mládě pumy, které uteklo ze zooparku, je zpět v kleci

Praha
Aktualizováno

Mládě pumy slyšící na jméno Max, které uteklo v noci na pondělí ze zooparku ve Zvoli u Prahy, bylo v úterý ráno chyceno ve vedlejší obci Vrané nad Vltavou. Majitel ho uspal. Policisté zjišťují, za jakých okolností zvíře uteklo.

BEZ KOMENTÁŘE: Ze zooparku u Prahy utekla v pondělí pumaVideo: Novinky

 
Článek

„Mohu potvrdit, že dnes kolem šesté hodiny ranní bylo v obci Vrané nad Vltavou majitelem za asistence policejní hlídky odchyceno mládě pumy,“ řekl Novinkám mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

Šelma byla spatřena nejprve u mateřské školy, o chvíli později na zahradě rodinného domu v Březovské ulici. Na místo přijela odchytová služba s uspávací pistolí a majitel, který si zvíře po uspání odvezl.

Zároveň Chalupa dodal, že policisté začali případ prověřovat jako trestný čin porušování domovní svobody. Majitel již v pondělí uvedl, že dveře klece poškodil neznámý pachatel. Nikomu se během pobytu pumy na svobodě nic nestalo.

Stavěli nelegálně

Veterináři zoopark naposledy kontrolovali před několika dny. „Kontrola ještě nebyla dokončena. V jejím rámci zažádal chovatel o rozšíření chovu o jedno kotě pumy a jedno liščí mládě. Na základě zjištění o probíhajícím řízení o odstranění stavby nebude povolení vydáno,” řekl ČTK zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Jak v pondělí řekl starosta Zvole Miroslav Stoklasa, má sice ředitel zooparku Tomáš Machač povolení k chovu zvířat, všechny stavby ale stojí nelegálně. „On na všechny budovy, kotce, výběhy, přístřešky nemá stavební povolení. Navíc je to v rozporu s územním plánem, který povoluje jen chov drobného domácího zvířectva,” řekl ČTK Stoklasa.

V prosinci loňského roku podle něj vešlo v platnost rozhodnutí, které majiteli přikazuje všechny stavby odstranit. Termín k odstranění vyprší 23. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze zooparku u Prahy utekla puma

Sedmiměsíční mládě pumy uteklo v noci na pondělí ze zooparku ve Zvoli u Prahy. Ředitel zooparku Tomáš Machač uvedl, že klec poškodil neznámý pachatel.

Výběr článků

Načítám