Hlavní obsah

Čech spadl na vrchu Ostrý ze skály, převezli ho do nemocnice do Německa

Právo, Novinky, zaš, bož

Čtyřicetiletý český turista se v neděli odpoledne těžce zranil po pádu ze skály na vrchu Ostrý na hranicích s Německem. Vrtulník jej transportoval k ošetření do Německa. Uvedla to Horská služba ČR.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Vrtulník muže transportoval k ošetření do Německa (ilustrační snímek)

Článek

„Výzvu jsme dostali ve čtvrt na tři od dispečinku české policie, kterou kontaktovali policisté z Bavorska. Přítelkyně zraněného muže oznámila, že spadl z výšky asi pěti metrů těsně pod vrcholem hory,“ řekl Právu zasahující člen Horské služby Šumava Martin Kocum.

Zásah komplikoval složitý terén. Na místo jako první dorazili členové bavorské horské služby.

„Z naší stanice je to asi dvacet kilometrů a poslední tři kilometry jsou bez možnosti využít terénní techniku. Proto jsme museli potřebné vybavení dopravit ke zraněnému pěšky,“ uvedl Kocum.

Turistu naložili pomocí jeřábu

Záchranáři pak při společném vyšetření muže zjistili, že kromě několika poranění si s největší pravděpodobností zranil také páteř. Na místo byl proto povolán vrtulník z Líní u Plzně, který turistu naložil na palubu pomocí jeřábu.

Záchranáři následně zraněného Čecha letecky transportovali do německého Lamu, odkud ho sanita dopravila do nemocnice v bavorském Regensburgu.

„Vzhledem k akutnosti a vzdálenostem se ukázalo jako efektivnější muže převézt do Německa. Takto máme nastavenu přeshraniční spolupráci a musím říci, že stále funguje ke spokojenosti nás i německých kolegů,“ doplnil náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám