Hlavní obsah

Kypřan syrského původu dostal v Praze za vraždu ukrajinské přítelkyně 12,5 roku

Právo, Novinky, bja, bad

Jawad Mansour (61), občan Kypru syrského původu, byl shledán vinným za vraždu své přítelkyně z Ukrajiny. Městský soud v Praze tak v pátek rozřešil 18 let starý případ vraždy. Soud Mansoura za vraždu poslal na 12,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou. Kromě toho bude vyhoštěn. Rozsudek je nepravomocný, Mansour se proti němu odvolal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Syřan s kyperským občanstvím Jawad Mansour u soudu tvrdil, že jeho družku zabili členové palestinského odboje.

Článek

Vražda se měla odehrát mezi 3. až 4. červencem 1999 v pražské Kodaňské ulici v pronajatém bytě. Dívka zemřela po surovém útoku několika noži, který obnášel 51 bodných ran, pět řezných, a byla také škrcena. Poranění měla na obličeji, na krku i na těle. Smrtelným zraněním se pak stalo propíchnutí plíce a velké ztráty krve. Tělo dívky našla po útoku uklízečka.

„Všechny rány vedly k týrání a ve snaze zohyzdit poškozenou, protože vedly do hlavy, do očí a na další místa,” řekla po vynesení rozsudku soudkyně Blanka Bedřichová.

Útok popsala jako nesmírně brutální, což podle soudkyně svědčí o tom, že jej vedla osoba blízká zavražděné. Vzhledem k tomu, že mladá žena byla podle svědků na Mansourovi závislá a v Česku nikoho jiného neznala, je těžko uvěřitelné, že by vrahem byl někdo jiný.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud projednával osmnáct let starou vražduVideo: Novinky

Na Kypru zavraždil další dívku

Mansour, s nímž dívka bydlela, odletěl hned po činu zpátky na Kypr. Následně se české úřady snažily o jeho vydání, což se nedařilo až do roku 2014, kdy se změnila kyperská ústava. Od loňského léta byl Mansour v Česku ve vazbě.

Soudkyně Bedřichová při vynesení trestu přihlédla i k tomu, že Mansour dva roky po činu na Kypru uškrtil svoji další přítelkyni z Ukrajiny. Dostal za to 12 let vězení, ale byl propuštěn v polovině trestu. Poté byl souzen za pokus o vraždu své partnerky z Dominikánské republiky. V dokonání mu zabránili pouze svědci.

Obžalovaný svou vinu popíral, tvrdil, že spolu s obětí měli už delší dobu pocit nebezpečí z toho, že je někdo sleduje. Vysvětloval si to tím, že mu jistí Palestinci měli předat obálku, kterou měl poslat dál, což ale neučinil. Proto podle něj vtrhli do bytu a ubodali jeho přítelkyni. Tuto verzi ale soud vyvrátil.

Do domu se podle svědků nebylo možné dostat bez toho, aby příchozího někdo sám pustil. Navíc útok byl podle stop vedený až v zadní části bytu, což svědčí o tom, že oběť vraha sama do bytu pustila a k potyčce došlo až v zadním pokoji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám