Hlavní obsah

Děti z Ostravy zameškaly ve škole 700 hodin, rodičům hrozí pět let vězení

Právo, den
Ostrava

Až pět let vězení hrozí rodičům z Ostravy, kteří své čtyři děti neposílali do školy. Děti zanedbaly kolem 700 hodin, z nichž většina je neomluvených. Případ řeší ostravská policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Policejní komisař dvaatřicetiletou ženu a o rok staršího muže obvinil z trestného činu ohrožování výchovy dítěte,“ sdělila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Podle ní totiž matka po přestěhování přihlásila svého 16letého syna do školy až s několikaměsíčním zpožděním. Chlapec do ní stejně příliš nechodil a bez řádné omluvenky zameškal více než 200 hodin.

„Oba rodiče jsou navíc podezřelí  z toho, že v období několika měsíců (zhruba od poloviny letošního března až do června) nedohlíželi na výchovu a docházku dalších svých tří dětí, přičemž žáci dosáhli neomluvené absence v řádech desítek hodin. Zhruba od 70 do 190 hodin,“ dodala Holčáková.

Už jednou trestáni 

Oba již přitom v minulosti byli soudem odsouzeni pro přečin ohrožování výchovy dítěte. Trest již vykonali. „Proto jsou nyní oba podezřelí z toho, že opět umožnili dětem vést zahálčivý život a porušili svou povinnost péče o dět, vyplývající z rodičovské zodpovědnosti. Spáchali tento trestný čin opakovaně, a proto jim hrozí vězení až na pět let,“ shrnula policejní mluvčí.

Podle ČTK řeší policie podobné případy často. Rekordmankou je v tomto směru dívka, která v roce 2008/2009 skoro nechodila do školy. Zameškala téměř 1000 hodin. I její matka si vyslechla obvinění z ohrožování výchovy mládeže. Podle policie o záškoláctví dcery věděla, a nic s tím neudělala.

V Ostravě proto před lety vznikl u městské policie speciální tým složený z policistek, které se věnují zejména této problematice. ČTK upozornila, že radnice v Břeclavi se v roce 2004 dokonce rozhodla v boji proti záškolákům přitvrdit a rodičům za neomluvené hodiny ve škole začala pozastavovat vyplácení sociálních dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám