Hlavní obsah

Za vraždu novorozeněte dostala 15 let. Prý by jí překáželo

Právo, Aleš Honus

Na 15 let poslal ve čtvrtek ostravský krajský soud do vězení jednadvacetiletou ženu, která na podzim roku 2015 v domě rodičů svého přítele porodila zdravou holčičku, kterou následně zabalila do igelitových tašek, schovala do kufru a uložila do skříně, kde bylo mrtvé děvčátko nalezeno.

Foto: Aleš Honus, Právo

Žena se zodpovídá z vraždy své čerstvě narozené dcerky (archivní foto).

Článek

Rozsudek ale zatím není pravomocný. Odsouzená žena se odvolala ještě v jednací síni. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Žena své těhotenství tajila. Vysvětlovala to tím, že dítě by jí bylo překážkou jak ve studiu, tak i v dalším vztahu s přítelem a v pohodlném životě vůbec. Při svém výslechu navíc tvrdila, že se dítě narodilo mrtvé.

„Tímto jejím tvrzením jsme se zabývali velmi podrobně. Nakonec byla obžalovaná uznána vinnou v souladu s podanou obžalobou. Máme za to, že se její slova podařilo vyvrátit jak na základě znaleckých posudků, tak na základě důkazů pořízených na místě činu, zejména biologických stop. Není žádných pochybností, že dítě se narodilo živé,“ řekl soudce Martin Kaňok.

Mrtvé dítě schovávala ve skříni 

Tragédie se odehrála 11. října v nočních hodinách v jednom z rodinných domů ve Frýdlantu nad Ostravicí. Žena své těhotenství tajila před svým okolím a otázky na to, proč jí roste bříško, odbývala odkazem na problémy se štítnou žlázou. Dítě porodila v ústraní koupelny do vody, kde se nejspíš utopilo.

„Tělíčko pak zabalila do ručníku, následně do dvou igelitových tašek a uložila ho do kufru, který uložila v šatní skříni jednoho z pokojů,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Holčičku našli její blízcí až po bezmála třech týdnech, když již bylo tělíčko v pokročilém stadiu rozkladu. Na dotaz, proč své těhotenství tajila, řekla, že by pro ni představovalo velké komplikace. „Chtěla jsem dodělat školu a také jsem měla obavy z reakce přítele. Nemusel by mi věřit, že to mám zrovna s ním,“ řekla kriminalistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám