Hlavní obsah

Obžalovaní muži v kauze takzvané lihové mafie žádají nižší tresty

Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obžalovaní muži v kauze lihové mafie u olomouckého vrchního soudu požádali o snížení trestu až o několik let. Tvrdí, že nebyli členy organizované skupiny, nelegální obchody s lihem byly prý podnikem jednoho člověka, a to Radka Březiny. Právě Březina napadl vyčíslenou škodu způsobenou na spotřební dani, která podle obžaloby přesahuje šest miliard korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní muži v kauze takzvané lihové mafie žádají nižší trestyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Krajský soud mužům před půldruhým rokem uložil tresty od čtyř do 13 let vězení, jeden z nich dostal podmínku. Nejvyšší trest dostal šéf mafie Radek Březina, podle obhájců je to ale nepřiměřeně přísné.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hlava takzvané lihové mafie Radek Březina

„K činu se doznal. Je zřejmé, že zásadní roli na rozkrytí trestné činnosti měl bratr mého klienta Tomáš, některé detaily však neznal. Právě o těchto oblastech velice podrobně před soudem vypovídal můj klient, který je znal," uvedl obhájce Filip Opatřil. Obhájci také poukázali na jeho chování ve věznici i možnou nápravu. Soudu navrhli výslech znalkyně ohledně jeho resocializace, na řadu přijde ve středu.

Březinův nejbližší spolupracovník, jeho bratr Tomáš, se proti rozsudku neodvolal, souhlasí se čtyřletým trestem. Jde o nejnižší trest z obžalovaných zahrnutých v organizované skupině. Získal totiž status spolupracujícího, neboť pomohl odkrýt činnost celé skupiny.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na snímku je Tomáš Březina, bratr Radka Březiny.

Ostatní obžalovaní tvrdili, že nebyli členy žádné organizované skupiny, zpochybňovali i svou roli v celé kauze. Například obhájce Václava Davida, který za navážení skladů lihem dostal devět let a dva měsíce, poukazoval na to, že byl nejnižším článkem a neměl vůbec přehled o fungování skupiny.

„Z celkového objemu se denaturací podílel zhruba v pěti procentech, neměl z toho žádný prospěch," uvedl obhájce. Žádal snížení trestu na šest let. Stejný trest dostal i správce nemovitostí Ivan Kovářík, také on tvrdil, že nebyl žádným článkem takové skupiny.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na snímku zleva jsou správce nemovitostí Ivan Kovařík a Rostislav Hanulík.

Snížení trestu žádal i Radek Menšík, jednatel společnosti Morávia-Chem. U krajského soudu dostal 12 let, podle obhájce však přitom bylo prokázáno, že nebyl iniciativní, a navíc byla jeho laxnost trestána ze strany Březiny řadou pokut. Nižší trest žádal i skladník Rostislav Hanulík, který dostal šest let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Projednávání kauzy takzvané lihové mafie u Olomouckého vrchního soudu.

S trestem ve výši devět let a dva měsíce nesouhlasil ani blízký spolupracovník Radka Březiny Lubomír Kaláč.

„Na strašně dlouhou dobu byl (Kaláč) první osobou, která se k této činnosti doznala. Od počátku spolupracoval," uvedl jeho obhájce a žádal, aby mu byl přiznán status spolupracujícího nebo mimořádně snížen trest na pět let. Uvedl také, že jeho klientovi bylo vyhrožováno, a přesto se rozhodl vypovídat.

Osmý obžalovaný, Tomáš Pantlík, který se zodpovídá z nelegálního skladování lihu v Olomouci, dostal za nadržování ve prospěch organizované zločinecké skupiny tříletý podmíněný trest. „O nějaké zločinecké skupině jsem se dozvěděl až během vyšetřování," hájil se Pantlík.

Žalobce žádá propadnutí majetku

Státní zástupce Miroslav Stoklásek žádá při odvolacím řízení zabavit veškerý majetek lihových bossů Radka a Tomáše Březinových a nikoliv pouze jeho část.

„Nelze uvažovat u obou bratrů a u Lubomíra Kaláče jen o částečném propadnutí, ale je třeba propadnutí veškerého majetku. Tak, jak bylo učiněno například u Březinových odběratelů Pražanových v jiné trestní kauze,“ sdělil Stoklásek.

U Tomáše Březiny jde například o polovinu rodinného domu, kde přebývá. Krajský soud před dvěma lety vyhověl jeho žádosti, aby mu objekt ponechal ve vlastnictví.

Soud nepřistoupil ani k zabavení areálu ve Valašském Meziříčí, kde byl také objeven nelegální líh vlastněný rodinou Březinů. „Žádám o zabavení veškerých jejich nemovitosti v České republice,“ doplnil Stoklásek.

Výše škody je tisícinásobně vyšší, než jsou dány znaky podvodu velkého rozsahu, proto požaduji maximální trest
Miroslav Stoklásek, státní zástupce

Tomáš Březina usiluje už od prvopočátku o ponechání poloviny luxusní rodinné haciendy ve Zlíně ve Štákových pasekách, kterou vlastní na půl se svým otcem Vladimírem Březinou. Podíl má nejen na domě, ale i na přilehlých nemovitostech, o které také nechce přijít.

„Počítali jsme s trestem propadnutí majetku ve větším rozsahu, než jaký byl uložen. Nemyslím si, že je nutné, aby můj klient přišel o rodinný dům. Citlivě by byla postižena jeho rodina včetně dvou nezletilých dětí. Z pohledu státu to není nevyhnutelně nutné. Další majetek k propadnutí můj klient akceptuje,“ sdělil Březinův obhájce Pavel Fryšák.

Pro Březinu navrhuje maximální trest 

Státní zástupce zároveň požaduje zvýšit nepodmíněný trest pro hlavu lihové chobotnice. Radek Březina by podle něj měl strávit ve vězení maximum trestní sazby za krácení daní při organizované zločinecké skupině, která činí 13 let a 4 měsíce.

„Výše škody je tisícinásobně vyšší, než jsou dány znaky podvodu velkého rozsahu, proto požaduji maximální trest. Je třeba zachovat princip sazby při celkové výši škody,“ vysvětlil žalobce.

Líčení u vrchního soudu je naplánované na tři dny. Ve středu by měly přijít na řadu listinné důkazy a především výpověď soudní znalkyně, která pohovoří o možnosti resocializace Radka Březiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám