Hlavní obsah

Jízdy za zápočty a zkouškami vykazovala primátorka jako služební cesty

Právo, Michael Polák
Liberec

Škodu ve výši 30 tisíc korun měla městu Liberec způsobit v letech 2011 až 2013 jeho bývalá primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Primátorským superbem najezdila neoprávněně přes 7000 kilometrů za soukromými účely, z toho nejčastěji na Metropolitní univerzitu do Prahy, kde studovala. Prokázalo to policejní vyšetřování.

Foto: www.rosenbergovamartina.cz

Exprimátorka města Liberec Martina Rosenbergová (ČSSD)

Článek

„Policejní orgán si vyžádal informace od Metropolitní univerzity v Praze ke studiu Martiny Rosenbergové, ze kterého bylo zjištěno, že data přednášek, případně zápočtů a zkoušek, korespondují se zápisy v knihách jízd,“ píše se v policejním usnesení o vyšetřování, které má Právo k dispozici.

Vyplývá z něj, že bývalá primátorka používala služební auto i k soukromým cestám do Ústí nad Labem, kde zase studovala její dcera.

Policisté jednání exprimátorky kvalifikovali jako přečin podvodu, za který hrozí až dva roky odnětí svobody. Případ ale museli odložit. Uběhla totiž tříletá promlčecí lhůta.

„Trestní stíhání je v takovém případě nepřípustné,“ uzavřeli policisté celý případ.

Zavírání očí nad podobnými případy není dobrým signálem pro veřejnost.
Jan Korytář, náměstek libereckého primátora

„Policejní vyšetřování vychází z výpovědi jedné asistentky, která se mi chtěla pomstít. Já sama jsem nikdy nevypovídala, nebyla jsem z ničeho obviněná a pokud vím, Liberec nikdy žádnou škodu nevyčíslil,“ řekla Právu k výsledku vyšetřování Rosenbergová.

Ta dnes v Liberci působí už pouze jako zastupitelka a coby úřednice vede v sousedním Jablonci odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

Její případ má politický podtext. S kauzou se zneužíváním služebního auta totiž přišli političtí konkurenti bývalé primátorky, zastupitelé Zuzana Tachovská a Jan Korytář ze sdružení Změna pro Liberec. Poprvé o zneužívání služebního auta informovali už před komunálními volbami v roce 2014, o rok později to dotáhli až k podání trestního oznámení. Sami teď o výsledku policejního vyšetřování informovali.

„Paní Rosenbergová by měla přiznat chybu, omluvit se a způsobenou škodu uhradit. Pravidla musí platit pro každého a zavírání očí nad podobnými případy není dobrým signálem pro veřejnost,“ tvrdí Jan Korytář, náměstek libereckého primátora.

Osobní msta?

Podle Rosenbergové se jí ale Korytář a Tachovská mstí. „Paní Tachovskou jsem v roce 2010 propustila z radnice, neboť tam vykonávala práci bez výběrového řízení. A od té doby máme neustále problémy,“ říká exprimátorka.

Právu také řekla, že Korytář ji nabízel, že výsledek vyšetřování nezveřejní, když zvedne ruku pro odvolání současného primátora Liberce Tibora Batthyányho (dříve ANO), s nímž Korytář vede v posledních měsících válku.

Korytářovi zase naopak vadí, že se o případ bývalé primátorky nezajímá nikdo na libereckém magistrátu. „Přesto, že byla městu způsobena škoda, tajemník úřadu ani primátor záležitost nijak neřeší,“ konstatoval Korytář.

Reklama

Výběr článků

Načítám