Hlavní obsah

Soud bude týden přemýšlet, co s kauzou Rath. Zemanovu kárnou žalobu jako důkaz nepřijal

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Týden na rozmyšlenou si vzal senát Nejvyššího soudu (NS) v čele s Vladimírem Veselým na rozhodnutí v kauze odposlechů Davida Ratha. Na soud se obrátil se stížností pro porušení zákona ministr spravedlnosti Robert Pelikán, kterému vadilo rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, jenž zrušil odsuzující rozsudek krajského soudu s poukazem na nezákonnost odposlechů. Soud také nepřijal jako důkaz prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který hrozil podáním kárné žaloby.

Foto: Václav Šálek, ČTK

David Rath (uprostřed). Vpravo je advokát Adam Černý

Článek

Na konci úterního jednání se Rath vytasil s námitkou podjatosti, kterou směřoval proti celému tříčlennému senátu. Odůvodnil to tím, že soudci Vladimír Veselý, Jan Engelmann a Ivo Kouřil jsou pod tlakem prezidenta Zemana a ministra spravedlnosti, proto prý nemohou rozhodovat nezávisle.

Středečního jednání už se nikdo z obžalovaných neúčastnil.

Po poradě senátu ale ve středu soudci rozhodli o tom, že podjatí nejsou. „Součástí profesionality soudce je i schopnost odolávat tlakům, a to i politickým. Není proto možné dovozovat, že bychom měli být vyloučeni. Optikou takové námitky bychom mohli dospět k závěru, že by byli vyloučeni všichni soudci v České republice,“ vysvětlil Veselý.

Rathův obhájce Roman Jelínek ale hned po jednání upozornil, že se jeho klient nebude rozpakovat s tím, aby podjatost soudců řešil i Ústavní soud.

Hrozba kárnou žalobou nebude důkaz

Soud také rozhodl, že neuzná jako důkaz nahrávku a listiny dokumentující vyjádření prezidenta Miloše Zemana ke kauze. Důkazní návrh podala Rathova obhajoba. Zeman v minulosti uvedl, že zvažuje podání kárné žaloby na soudce, který u vrchního soudu v Rathově případě rozhodoval.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší.

Odvolací senát ale rozsudek loni zrušil kvůli použitým odposlechům. Podle něj byly stěžejní důkazy obžaloby pořízeny nezákonně, a v hlavním líčení je proto nelze použít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám