Hlavní obsah

Za sex bez ochrany dostala prostitutka s HIV sedm let vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Na sedm let do vězení s ostrahou poslal v úterý Krajský soud v Hradci Králové Sabinu Kapurovou (27), vystupující na webových portálech i pod přezdívkou Niky69. Uznal ji vinnou, že provozovala prostituci, ačkoliv věděla, že je HIV pozitivní. Svým klientům a kamarádům, s nimiž provozovala sex, to však neřekla a jak přiznala, své služby poskytovala i bez ochrany. Obžalobě se podařilo prokázat celkem 37 případů.

Za sex bez ochrany dostala prostitutka s HIV sedm let vězeníVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, neboť si obžalovaná ponechala lhůtu k podání odvolání. Státní zástupkyně se tohoto práva vzdala.

Podle obžaloby žena v letech 2012 až 2016 klienty a partnery o svém onemocnění neinformovala, navíc s nimi měla kromě chráněných sexuálních styků také nechráněné. Žádný z nich naštěstí virem HIV neonemocněl. Jak uvedla ČTK, policie nedávno potvrdila, že dalších 18 poškozených je zadokumentováno v dalším vyšetřovacím spisu k tomuto případu. Soud ženu potrestal za pokus zločinu těžké ublížení na zdraví a zločin šíření nakažlivé lidské nemoci.

Trestní senát se ztotožnil s obžalobou, když státní zástupkyně navrhovala trest ve třetině zákonné sazby, která činí až 12 let. Naopak obhajoba žádala některé z popsaných skutků vypustit, neboť podle jejího mínění nebyly prokázány. Také obhájce poukázal na skutečnost, že nebyla nikdy trestaná.

Nakazila se v 17 letech

Obžalovaná byla klientkou centra pro léčbu HIV od roku 2012. Nakazila se už v 17 letech v souvislosti s užíváním drog. „Onemocnění bylo diagnostikováno v souvislosti s její graviditou. Po přechodnou dobu byla léčena protivirovými léky kvůli zabránění přenosu nemoci na plod,“ uvedl u soudu lékař Jaroslav Kapl.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sabina Kapurová před královéhradeckým krajským soudem.

Aktivita onemocnění byla podle jeho informací mírná a v současné době poté, co se od poloviny loňského roku opět léčí, je počet kopií viru v jejím těle ještě nižší. „To ale naprosto neznamená, že nemůže dojít k přenosu nákazy,“ dodal lékař.

„Vše, co dělala, bylo značně rizikové. Věděla, že jednáním, jež provozuje, může další nakazit. Nemuselo k tomu dojít pouze při nechráněných orálních či vaginálních stycích, ale i při dalších provozovaných sexuálních praktikách,“ uvedl předseda senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám