Hlavní obsah

Běženci se v zařízení v Balkové vzbouřili a zabarikádovali

Aktualizováno

V zařízení pro zadržování běženců v Balkové na Plzeňsku došlo v pondělí k nepokojům. Zhruba 15 cizinců se v tomto uzavřeném objektu podle informací Práva zabarikádovalo. Na místě zasahovala policie, která všechny zpacifikovala.

Foto: Martin Polívka / MAFRA, Profimedia.cz

Zařízení pro běžence Balková

Článek

Nepokoje vypukly kolem poledne. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové se v objektu zabarikádovali dva Nigerijci v místnosti pro izolaci, nereagovali na výzvy policie a odmítli místnost opustit.

Podle neoficiálních informací dostal jeden z cizinců příkaz odjet domů.

Vzbouřenci následně začali demolovat zařízení a stupňovat agresivitu. Přidalo se k nim asi 13 zajištěných cizinců. Demolovali nábytek a zaútočili také na přivolané policisty. Národnost těchto vzbouřenců úřady nesdělily.

Na místě zasahovala zásahová jednotka a pořádkové jednotky. O půl druhé odpoledne ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že zásah byl úspěšně ukončen.

„Všechny osoby vyvedeny, nikdo nebyl zraněn,” konstatoval ministr.

Ten už před ukončením zásahu Právu řekl, že „ti, kteří nepokoje rozpoutali, budou nést následky“.

Záchytné zařízení pro cizince na Plzeňsku má kapacitu 200 míst. Podle aktuálních údajů ministerstva vnitra tam bylo k nedělní půlnoci umístěno 56 cizinců. Ti čekají na deportaci do svých vlastí.

Letos v ČR získalo azyl 19 cizinců

V Česku letos do konce dubna požádalo o azyl 450 cizinců, přičemž nových žádostí bylo 370. Nejčastěji žádali o mezinárodní ochranu občané Ukrajiny (173), Ázerbájdžánu (29) a Arménie (27). Plyne to z informací odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Azyl v ČR letos získalo 19 lidí. V 48 případech byla žadatelům udělena doplňková ochrana na dobu určitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám