Hlavní obsah

Liberec zahalil černý kouř z požáru skladu hořlavých kapalin

– Liberec • Aktualizováno

Část areálu podniku Severochema v Liberci zachvátily v pondělí plameny. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin. Zatím z areálu odvezla záchranná služba jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin.

BEZ KOMENTÁŘE: V Liberci hoří sklad hořlavinVideo: čtenářka Novinek

 
Článek

Hasiči se o požáru dozvěděli ve 12:23, na místě zasahuje 21 jednotek s 32 kusy požární techniky. Z továrny šlehaly plameny a stoupal hustý tmavý kouř, který ale postupně slábl. „Na některých místech je stále plamenné hoření, i tak se dá ale říci, že máme požár pod kontrolou. Nicméně nemůžeme vyloučit nějaké nenadálé komplikace," uvedla po 14:00 Štrauchová.

Z místa požáru se ozvalo také několik detonací. „Byly to sudy s hořlavými kapalinami," řekla Štrauchová. V areálu jsou podle ní i velké nádrže s hořlavými kapalinami, ty ale požár naštěstí nezasáhl. „Podařilo se nám je ochránit," dodala mluvčí hasičů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Liberci vzplála část areálu podniku Severochema

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře.

Foto: Novinky

Černý kouř z požáru skladu

Nejznámějším produktem je pevný podpalovač PE-PO, který zná v Česku téměř každý a Severochema ho vyrábí od roku 1964. Podle výroční zprávy firma předloni hospodařila s rekordními tržbami 332 miliónů korun. Zisk vzrostl na 15,8 miliónu korun z předchozích pěti miliónů korun. Export do zahraničí překonal částku 75 miliónů korun, firma vyváží zejména do Maďarska a na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám