Hlavní obsah

Požár haly v Otrokovicích způsobil škodu přes 100 milionů korun

– Otrokovice

Požár, který minulou středu zničil průmyslový objekt v areálu Toma v Otrokovicích, způsobil podle předběžných odhadů škodu více než 100 miliónů korun. V pondělí to řekla zlínská policejní mluvčí Lucie Javoříková. Příčina požáru známa není. Policie podle Javoříkové pracuje s verzí úmyslného zapálení i s nedbalostí.

Foto: HZS Zlínského kraje

V Otrokovicích na Zlínsku hasiči v noci na 18. května zasahovali u požáru průmyslového objektu v areálu Toma.

Článek

Vysoká škoda podle mluvčí vznikla zničením strojů, materiálu a vybavení budovy. Policii vyšetřování komplikuje neutěšený stav objektu. „Na základě zprávy statika do něj není vhodné vstupovat, do všech částí se tak policisté nedostanou," uvedla Javoříková.

Požár zasáhl jednopodlažní objekt o půdorysu asi 15krát 30 metrů. Plameny šlehaly vysoko nad střechu a uvnitř vybuchly tlakové lahve. Vnitřek budovy je zavalený vrstvou sutin poté, co se zřítily střechy i části zdí. Podle statika zbytek objektu čeká demolice, žár narušil i jeho ocelovou konstrukci.

Žár tavil hasičům dýchací techniku na obličeji

Požár vypukl ve středu 17. května kolem 22:00 hod. V objektu se vyráběly produkty z rostlinných a živočišných tuků. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči postupně vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu. Nasadili 17 jednotek profesionálů i dobrovolníků, celkem asi 100 hasičů.

Práci kromě výbuchů komplikoval i vysoký žár, který byl tak silný, že se v jednom momentu zasahujícím hasičům začaly tavit obličejové masky dýchací techniky. Intenzivní žár také ohrožoval část techniky a opláštění jedné ze sousedních průmyslových hal. Hasiči zabránili tomu, aby se plameny na okolní budovy rozšířily.

Likvidace požáru byla hlášena ve čtvrtek kolem 15:30 hod. Na místo události byli vysláni také příslušníci chemické laboratoře hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm. Kouř z požářiště naštěstí stoupal kolmo do vyšších vrstev, a zplodiny hoření tak přímo neohrožovaly obytné oblasti Otrokovic a okolních obcí. Nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší hasiči nenaměřili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám