Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat trojici vojáků za zpackané střelby na Libavé

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc/Libavá
Aktualizováno

Policie ukončila vyšetřování zranění dvou vojáků loni v květnu při cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. Střelba z bojového vozidla pěchoty při cvičných střelbách zasáhla druhé se třemi lidmi uvnitř. Třem vojákům hrozí nyní až čtyři roky vězení. Obviněni byli již v lednu, nyní byl spis předán státnímu zastupitelství.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Spisový materiál byl v uplynulých dnech ze strany policejního orgánu ukončen a s návrhem na podání obžaloby předán na příslušné okresní státní zastupitelství,“ řekla Právu v úterý policejní mluvčí Irena Urbánková. Vojáci mohou být obžalováni ze spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle dostupných informací při incidentu jedno z bojových vozidel pěchoty během nočních střeleb na Libavé zasáhlo z třicetimilimetrového kanónu další pásový transportér s tříčlennou posádkou uvnitř. Dva lidé utrpěli zranění, z toho jeden těžké. Šlo o dva desátníky ze 71. mechanizovaného praporu Hranice.

Zraněný bojoval o život

Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění. Ministerstvo obrany později zveřejnilo, že přišel o levou ruku. V nemocnici bojoval několik dní o život. Jeho o pět let mladší kolega byl v následujících dnech propuštěn do domácí péče.

„U jednoho z obviněných zanikl služební poměr k 31. lednu letošního roku, další dva jsou nadále ve služebním poměru vojáka z povolání. Pro jejich další službu bude klíčové, jak v případu rozhodne soud,“ sdělil Právu v úterý vedoucí oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu AČR Jan Šulc.

Případem se zabývala také vojenská policie, která loni na konci září věc se souhlasem žalobce předala právě olomouckým policistům. Šetření prováděla i komise náčelníka Generálního štábu Armády ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám