Hlavní obsah

Bezdomovce týrali mladíci desítky minut, tvrdí obžaloba. Hrozí jim 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Bili ho, kopali do něj nebo na něj házeli zapálené noviny a to vše trvalo nejméně 20 minut. Tak popisuje obžaloba loňský útok dvou mladíků na bezdomovce v Ústí nad Labem. Muž po útoku zemřel. Útočníkům, kteří podle žalobce útočili i na další lidi bez domova, s ohledem na věk hrozí maximálně 10 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladíci podle obžaloby přišli do zahradní chatky, v níž bezdomovec přebýval, loni 26. září večer. Na muže, který ležel na zemi, nejprve házeli zapálené noviny. Když se ohradil, zaútočili. Bezdomovce kopali do hlavy a hrudníku, následně si přinesli dřevěné desky, kterými ho bili tak silně, až se zlomily.

„I přes nářek a prosby poškozeného, ať svého jednání zanechají, i nadále v kopech, úderech a kopání do hlavy a horní části těla poškozeného pokračovali,” popisuje státní zástupce v obžalobě.

Muže bili minimálně 20 minut, do doby, než ztratil vědomí. Muž pak za několik málo hodin zemřel v důsledku otoku mozku. Brutální bití mu způsobilo i řadu dalších zranění včetně zlomenin.

Po muži hodili beton

Podle obžaloby nešlo o první útok mladíků. Už v červnu podle obžaloby zaútočili na spící ženu bez domova, která přespávala v garáži. Na spící ženu zaútočili dřevěnými částmi křesla a způsobili jí vážné poranění hlavy.

Jeden z obžalovaných společně s jinými kamarády podle žalobce na jaře útočil na dalšího bezdomovce. Házeli na něj kameny a štěrk. Nakonec po muži vrhli asi desetikilogramový kus betonu. Ten muže vážně nezranil jen díky tomu, že se oběť schovala za starou pneumatiku.

Oba mladiství jsou obžalováni za ublížení na zdraví a vraždu v nejpřísnějším odstavci zákona. Hrozí za ni až výjimečný trest, v případě mladistvých je ale maximální sazba 10 let. „S ohledem na dosud provedené důkazy lze konstatovat, že se pro mladistvé jednalo o jistý druh odreagování a zábavy,” řekl už dříve dozorující státní zástupce Jan Veselý.

Ústecký krajský soud hlavní líčení zatím nenařídil, podle mluvčí Marcely Trejbalové by ho mohl projednat v létě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám