Hlavní obsah

Gang lupičů číhal na auto s penězi. Zásahová jednotka jim čekání zkrátila

Právo, hon
Ostrava

Policii se podařilo zadržet trojici nebezpečných lupičů, kteří v březnu přepadli v Ostravě-Kunčičkách sekretářku jedné z firem a okradli ji o peníze. Zásahová jednotka lupiče chytila po několika týdnech — v okamžiku, kdy se chystali přepadnout auto bezpečnostní agentury převážející peníze. A podle kriminalistů chystala skupina i další zločiny.

Foto: Policie ČR

Věci připravené na loupež

Článek

Skupinu podle policie vedl zkušený osmačtyřicetiletý recidivista, který byl v minulosti již asi patnáctkrát soudně trestán. Tentokrát si na loupežnou výpravu přizval svého syna a jednoho z kamarádů.

„Jde o zkušeného pachatele, který velmi dobře zametal stopy. Už dlouho jsme se nesetkali s někým, kdo zná tak dobře metody policejní práce,“ uvedl ostravský kriminalista Radim Bena.

První loupež spáchala skupina v březnu, když v Ostravě-Kunčičkách přepadla sídlo jedné z firem v době, kdy se tam nacházela pouze sekretářka. Lupiči ženu spoutali a zeptali se jí, zda chce zemřít, anebo žít. Poté, co si vybrala život, jeden z pachatelů vystřelil do vzduchu a donutil ženu k vydání klíčů od trezoru.

„Odnesli 10 tisíc korun a také peníze, které měla žena u sebe,“ sdělil Bena.

Pachatele odposlouchávali 

Policistům se po důkladné analýze případu podařilo dostat až k organizátorovi celé akce. Na základě odposlechů pak zjistili, že skupina plánuje přepadení pobočky banky a dvou vozů, které svážejí tržby z obchodů.

„Dlouhodobě sledovali pohyb těchto vozů, zjišťovali také, kde jsou rozmístěny kamery,“ popsal Bena, jak se lupiči připravovali.

Foto: Policie ČR

Věci připravené na loupež

Speciální zásahová jednotka pak zakročila ve chvíli, kdy skupina číhala na automobil převážející peníze nedaleko Fulneku na Novojičínsku.

Na obviněné byla uvalena vazba. V případě prokázání viny jim podle policie hrozí tresty v rozmezí od pěti do 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám