Hlavní obsah

Hodonínský soud zprostil obžaloby čtyři lidi v metanolové kauze

Právo, miv
Hodonín

Nepravomocný zprošťující rozsudek vynesl hodonínský soud v případu čtveřice lidí, kterým obžaloba klade za vinu smrt muže z Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Zemřel v září 2012 po požití pančovaného alkoholu v hospodě ve veselské části Milokošť.

Státní zástupce Antonín Budiš k případuVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Předseda senátu Ladislav Sobotka vynesl ve věci obžalovaných Stanislava Pražana, Libora Drábka, Františka Bačíka a Ivany Ondrušové zprošťující verdikt. Odůvodnil jej především tím, že policie pořídila část důkazů nezákonným způsobem.

„Jakkoliv lze chápat důvody policie, která konala v zájmu ochrany zdraví a životů, nelze takto pořízené důkazy zahrnout,“ zdůraznil soudce. Připomněl rovněž, že nebylo jednoznačně prokázáno, že mrtvý konzumoval alkohol pouze v hospodě provozované Ondrušovou.

I proto obžalované, z nichž Pražan za podíl na šíření pančovaného alkoholu vykonává ve věznici na Mírově devítiletý trest odnětí svobody, v této věci osvobodil.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ivana Ondrušová před soudní síní

Hodonínský soud se případem zabýval již podruhé. Před rokem čtveřici obžalovaných, pro které státní zástupce Antonín Budiš požadoval čtyřletý trest odnětí svobody, tedy sankci ve spodní polovině maximálně možného desetiletého trestu, soudce osvobodil. Státní zástupce se na místě odvolal s tím, že verdikt nebyl odůvodněný. Nadřízený krajský soud odvolání vyhověl a nařídil případ znovu projednat a doplnit odůvodnění.

Budiš ani tentokrát zprošťující verdikt nepřijal a na místě podal odvolání v neprospěch čtveřice. „Soud zaměnil ohledání místa činu a domovní prohlídku, u které je zákon přísnější. U ohledání místa činu zákon předpokládá, že majitel, pokud je přítomen na místě činu, dává svou přítomností souhlas k ohledání,“ zdůraznil Budiš. Připomněl, že i kdyby soud naznal, že by jednání čtveřice nemělo vliv na smrt muže, stále ještě se podíleli na distribuci pančovaného alkoholu a soud měl rozhodnout.

Prokládali pančovaný rum pivem, to je zachránilo

Podle žaloby putovalo dvanáct šestilitrových kanystrů s pančovaným alkoholem přes tři souzené k odběratelům. Čtyři měla koupit Ondrušová, mezi nimi i dva kanystry s rumem, obsahujícím ve skutečnosti padesát procent metanolu.

Devětadvacetiletý Martin H. měl zemřít po konzumaci závadného alkoholu, rum podle přátel popíjel v hospodě Ondrušové.

Zemřel, další lidé přežili. Oproti kamarádům, kteří pančovaný rum prokládali pivem, on jej zapíjel limonádou. To se mu stalo osudným, kamarádům pomohla skutečnost, že etylalkohol v pivu neutralizoval účinky metylalkoholu v pančovaném rumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám