Hlavní obsah

Dezorientovaní lidé, nulový osobní prostor, zápach. Soud řeší domov pro seniory na Blanensku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Bez oprávnění poskytovali zdravotní a sociální služby. Takový závěr prezentovala ve čtvrtek u blanenského okresního soudu kontrolorka krajského úřadu, která prováděla inspekci v zařízení pro seniory v Kunštátu na Blanensku. Centrum vedly Anžela Jemelková, Khrystyna Chernei a Tetyana Turlo, které se před soudem zpovídají z neoprávněného podnikání. Trojice jakoukoli vinu odmítá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zařízení Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost bylo podle obžaloby pod rouškou ubytovacího zařízení ve skutečnosti domovem pro seniory bez patřičného povolení.

„Měli jsme podezření, že jsou tam poskytovány sociální a zdravotní služby. Při našem příjezdu tam bylo okolo dvacítky klientů, kteří potřebovali ošetřovatelskou i sociální péči. Nebyli orientovaní, mnozí měli demenci,“ popsala situaci kontrolorka.

Pamatujete na proces s Miladou Horákovou, tam to taky všechno bylo jinak.
obžalovaná Jemelková

„Byla tam cítit moč, lidé byli na čtyřlůžkových pokojích bez možnosti mít svoje věci v uzamykatelných skříních, někteří měli i společné skříňky. Bylo to zcela nevyhovující prostředí,“ konstatovala kontrolorka.

Prý poskytovali ubytování

Podle ní ale klienti centra nijak proti poměrům neprotestovali. „Chybělo jim totiž srovnání, nevěděli o možnostech, které by mohli mít. Byli hlavně rádi, že mají střechu nad hlavou. Personál se k tomu stavěl tak, že poskytují ubytování a pomoc lidem na okraji společnosti,“ dodala kontrolorka.

„Nedělali jsme nic špatného, těm lidem jsme u nás hlavně poskytovali ubytování,“ odmítla obžalobu Jemelková. „Všechno bylo na základě řádných smluv, konzultovala jsem to i s právníkem, pronajala jsem jim pokoj a starali jsme se o ně,“ prohlásila Chernei. „Pamatujete na proces s Miladou Horákovou, tam to taky všechno bylo jinak,“ ulevila si pak po jednání Jemelková.

Při vyšetřování případu se navíc ukázalo, že Chernei měla tvrdit jednomu z těžce nemocných klientů, že jeho důchod nestačí na poskytování péče. Starý pán pak prý v obavách, aby nic nedlužil, odkázal Chernei svůj majetek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám