Hlavní obsah

Ralskem se ozvaly výbuchy, pyrotechnici likvidovali munici

Právo, Radek Plavecký

Tři výbuchy zazněly ve středu kolem poledne oblastí Ralska na Českolipsku. Policejní pyrotechnici tady likvidovali munici nalezenou v Bořím lese na Břeclavsku. V této oblasti bývala továrna na kompletaci munice a muniční sklady. Ty byly za 2.světové války vybombardovány a arzenál byl rozmetán v okruhu stovek metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy v RalskuVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

V tamních lesích dodnes leží tisíce kusů nevybuchlých střel od malých nábojů, přes granáty do kanónů, až po protiletadlové střely.

Oblast Bořího lesa spravují Lesy ČR, které zadaly soukromé pyrotechnické firmě les vyčistit. Práce začaly na konci roku 2015, vyčištěno je necelých 70 z více než pěti stovek hektarů. „Prozatím jsme našli téměř 600 kusů munice,“ potvrdil Právu hlavní pyrotechnik Jiří Chládek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Policejní pyrotechnici ve středu v oblasti Ralska likvidovali střely nalezené v Bořím lese na Břeclavsku.

Nalezené střely se průběžně převážejí do oblasti Ralska k bezpečné likvidaci v režii policejních pyrotechniků. Ve středu tady odpálili tři střely, aby demonstrovali sílu a nebezpečí takových nálezů. Jen jediná střela při likvidaci vyhloubila několikametrový kráter a hlína i se střepinami odlétla desítky metrů daleko. To byl důvod, proč bylo možné výbuch sledovat až ze vzdálenosti 800 metrů.

Munice z Brd

Do Ralska, kde dříve působila sovětská armáda, se sváží munice nalezená na celém území republiky. Policie tady má stálou trhací jámu, kterou využívá k bezpečnému odpalu granátů a dalších střel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Policejní pyrotechnici ve středu v oblasti Ralska likvidovali střely nalezené v Bořím lese na Břeclavsku.

„Svážíme sem kromě munice z Bořího lesa například nálezy z brdských lesů a dalších oblastí po celé republice. Jsou tady malé náboje do pistole, ale i 125 kilogramů těžké dělostřelecké granáty,“ upřesnil náměstek ředitele pyrotechnické služby PČR Miloslav Žán.

Každý rok podle něj policejní pyrotechnici mají kolem 1500 výjezdů, což obnáší kolem 35 tun nalezené munice. Většina se převáží právě do Ralska, pokud však pyrotechnici uznají, že by byl převoz nebezpečný, odpálí se munice přímo na místě nálezu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám