Hlavní obsah

Soud zprostil podnikatele Pruse obžaloby v případě úvěrových podvodů

– Ostrava

Krajský soud v Ostravě v pátek zprostil obžaloby bohumínského podnikatele Radomíra Pruse v případě úvěrových podvodů v hodnotě okolo 80 miliónů korun. Další obsáhlejší kauzu, která souvisí s možnými dotačními podvody za 300 miliónů korun, soud ještě řeší.

Foto: Pavel Karban, Právo

Radomír Prus na archivním snímku

Článek

Od roku 2013 se Prus ukrýval v zahraničí, byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Soud ho loni zrušil. Majitel společnosti Exelsior Group, která se zabývá recyklací plastů, se vrátil do vlasti a stanul před soudem.

Celkem bylo v dnes řešeném případě obžalováno pět lidí. Soud kromě Pruse zprostil obžaloby i další dva souzené. "Nebylo prokázáno, že předmětný skutek spáchali," řekla mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Naopak podíl na podvodech se podle ní podařilo prokázat u dalších dvou obžalovaných. Podnikatel Pavel Kuparowitz by měl ve vězení strávit sedm let. Vinným byl uznán i další podnikatel Zdeněk Řehánek. Soud ale v jeho případě od potrestání ustoupil. "Trest uložený dřívějším rozsudkem považuje soud za dostatečný," řekla.

Nepravdivé informace

V případu, jehož se páteční rozsudek týkal, původně figurovalo osm obžalovaných. Některé už soud v Brně v minulosti odsoudil. Vrchní soud v Olomouci ale část rozsudku zrušil a nařídil nové projednání případu. Kvůli možné podjatosti soudců z Brna byl případ přidělen do Ostravy.

Prus a další obžalovaní čelili obžalobě z úvěrových podvodů. Podle Olšarové vylákali z bankovních institucí úvěry na základě nepravdivých informací. Někteří předem věděli, že úvěry nebudou splácet, uvedla obžaloba. Celková škoda přesahuje 80 miliónů korun. Prus obvinění odmítl. "Jsem nevinen," řekl před soudem.

Tvrdí, že se stal obětí členů takzvaného Toflova gangu, který vydíral úspěšné podnikatele. Druhá větší kauza, ve které je Prus obžalován, se týká dotací na jeho závod na zpracování plastových odpadů. Podle obžaloby Prus a další manažeři jeho firmy nezákonně získali od státu a od Evropské unie dotace přes 300 miliónů korun.

"V žádostech uváděli vědomě nepravdivé údaje. Na jejich základě dotace získali. Lhali v tom, jak se budou sami na projektech finančně podílet," uvedl žalobce Karel Kalda. Dodal, že obžalováni jsou z poškození zájmu EU a z dotačního podvodu. Policie začala případ vyšetřovat před lety. V roce 2013 kriminalisté v bohumínské firmě zadrželi několik lidí. Pruse ale ne. V té době byl na plánované dovolené v zahraničí. Tam zůstal téměř tři roky. Zpět se vrátil až v okamžiku, kdy soud loni zrušil příkaz k zatčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám