Hlavní obsah

Zloděj vezl muže půl kilometru na kapotě, dostal tři roky

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Na tři roky a devět měsíců poslal v pondělí Okresní soud ve Zlíně za mříže sedmatřicetiletého Alexandra Mikeše z Přerovska. Muž vloni v červnu vykradl nákladní vůz ve Zlíně-Malenovicích a poté téměř půl kilometru vozil na kapotě svého peugeotu mladíka, který se mu snažil v krádeži zabránit.

Jízdu na kapotě zachytila kameraVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Rozsudek nabyl právní moci. Obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání. Mikešovi hrozil za pokus o těžké ublížení na zdraví až desetiletý trest.

Senát okresního soudu poslal Mikeše za mříže hned za čtveřici trestných činů. Během jedné akce se dopustil krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, poškození cizí věci a pokusu o zvláště závažný zločin těžkého ublížení na zdraví. Právě kvůli poslednímu trestnému činu dostal téměř čtyřletý nepodmíněný trest.

Snažil se mne z kapoty dostat, kličkoval, ubíral plyn. Prudce se rozjel.
mladík-svědek

Čtyřnásobný otec Mikeš, který má děti se třemi partnerkami, potřeboval hotovost. Proto se v červnu 2016 vydal do zlínské části Malenovic, kde chtěl u místního obchodního domu Tesco vykrást nákladní automobil. Vzal do ruky sekeru a rozbil sklo od dveří. Z vozu následně odcizil různé věci za více než deset tisíc korun, z toho stravenky v celkové hodnotě jedenáct tisíc a několik platebních karet.

Krádeže u rampy si všimla dvojice mladíků, která parkovala třicet metrů od nákladního vozu.

„Přišli jsme za mužem a řekli, ať věci vrátí. Tvrdil, že si jen zabouchl dveře. Nevěřili jsme mu. Řidiče jsme chvíli předtím viděli vcházet do obchodu. Snažili jsme se ho zastavit. Postavil jsem se před nastartované auto. Nasedl a začal se rozjíždět. Já jsem naskočil na kapotu, aby se mi nic nestalo. Na kapotě jsem se vezl až skoro k hlavní cestě, kde auto zastavilo a já seskočil,“ popsal situaci svědek.

Podle předsedy senátu Pavla Dvorského jen dílem náhody a díky svým fyzickým dispozicím neskončil mladík s vážnými zraněními odhozen od vozu. Na kapotě se držel při více než padesátikilometrové rychlosti a při občasném brždění, zvyšování rychlosti a mírném vytáčení vozu do stran celých 409 metrů.

Jel padesátkou

„Křičel zastav a kroutil hlavou, že nesleze z vozu,“ řekl Mikeš. Podle znalce z oboru dopravy jel s mužem na kapotě rychlostí kolem 49 až 57 km/h. „Snažil se mne z kapoty dostat. Kličkoval, ubíral plyn. Prudce se rozjel, zastavil, zase se prudce rozjel, kličkoval zprava do leva. Říkal jsem mu, ať zastaví. Nereagoval. Měl jsem strach o zdraví a život. Připadalo mi, že jede sedmdesátkou,“ přiblížil mladík.

Mikešův obhájce Jaromír Heto se snažil z mladíka vytvořit částečného viníka vážné dopravní situace. „Uvědomil jste si, že jste účastníkem silničního provozu a můžete tak ohrozit jiné účastníky silničního provozu, případně způsobit dopravní nehodu?“ uvedl směrem k mladému svědkovi. „To jsem neměl v plánu, jednal jsem instinktivně,“ odpověděl mladík.

Byl prý neopatrný

V závěrečné řeči advokát na obhajobu svého klienta uvedl: „Byl překvapený z takové reakce mladíka. Nemohl počítat s tím, že by se něco takového mohlo stát. Zabránit úniku pachatele je věc žádaná, ale v tomto případě byl poškozený tvrdě neopatrný, mohl způsobit zranění nejen sobě, ale při cestě mohl z kapoty spadnout a způsobit dopravní nehodu. Určitě to nebylo šťastné řešení při vůli zadržet pachatele trestného činu.“

Obžalovaný Mikeš v závěru soudu sdělil, že krádeže i převozu mladíka na kapotě lituje. „Nechtěl jsem nikomu ublížit,“ tvrdí muž, který byl již několikrát soudně trestán především kvůli zanedbání povinné výživy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám