Hlavní obsah

Patnáctiletá zaútočila na kamarádku nožem a hlavou jí mlátila o zem. Odsedí si 2,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze poslal na 2,5 roku do vězení mladistvou dívku, která se loni na Chebsku pokusila zavraždit svou kamarádku. U krajského soudu původně dostala čtyřletý trest, soud ale nyní přihlédl k tomu, že útočnice poskytla oběti první pomoc. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Patnáctiletá žačka základní školy na vrstevnici nečekaně zaútočila při procházce na konci loňských prázdnin. Nejprve ji zezadu škrtila, poté ji povalila na zem a několikrát ji bodla kapesním nožíkem do zad. Napadená ji prosila, aby toho nechala, útočnice jí však ještě mlátila hlavou o zem a opakovaně a velkou silou ji bodla a řízla do krku a paže.

„Podle znalců bylo spíše věcí náhody, že nedošlo k přeříznutí průdušnice nebo některé žíly,” konstatoval ve čtvrtek předseda odvolacího senátu Vladimír Král.

„Poškozená byla napadena dosti brutálním způsobem za situace, kdy k tomu nemohla shledávat žádný důvod,” uvedl soudce v reakci na poznatek obhajoby, že napadená dívka ovládala karate, a mohla se tak bránit důrazněji.

Karate by nepomohlo

Král zdůraznil, že útočnice byla silnější a že při následném bodání nožem byla oběť natolik znehybněná, že by jí případná znalost karate stejně nepomohla.

Dospělému by za obdobný pokus o vraždu hrozilo deset až 18 let vězení, mladistvá mohla dostat trest od jednoho roku do pěti let. Krajský soud v Plzni jí počátkem února uložil trestní opatření v horní polovině sazby, kdy zohlednil, že dívka doposud nebyla trestána a v době útoku byla ve svízelné životní situaci.

Zaútočila v afektu

Podle odvolacího senátu byl však trest příliš přísný, protože je zapotřebí přihlédnout i k tomu, že dívka po určitém dohadování s napadenou sama zavolala pomoc a že útočila ve stavu snížené příčetnosti – podle znalců byly její ovládací schopnosti proti normálnímu stavu zhruba poloviční.

Dívka netrpí žádnou duševní poruchou, experti u ní shledali disharmonický vývoj osobnosti. Pokusu o vraždu se dopustila v afektu. Trest vykoná ve speciálním zařízení nebo oddělení pro mladistvé, odděleně od dospělých vězňů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám