Hlavní obsah

Únosce dětí si odsedí 16 let za mřížemi

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal ve čtvrtek na 16 let za mříže 37letého Zdeňka Hryščenka, který podle obžaloby unesl loni dvě děti a deset dní je držel v garáži. Hryščenko se soudního řízení neúčastnil, soud požádal opakovaně o doživotí. Navíc mu byla uložena zabezpečovací detence.

Zdeněk Hryščenko před soudemVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Obžalovaný bude muset dívce zaplatit 500 tisíc korun, chlapci 250 tisíc korun jako odškodné.

Soud zvýšil v případě Hryščenka podle zákona horní hranici trestní sazby o jednu třetinu. Takový krok umožnila skutečnost, že byl Hryščcenko v minulosti za obdobné závažné zločiny několikrát odsouzen a také to, že je jeho náprava ztížená.

„V případě tohoto obžalovaného byly splněny obě tyto podmínky, neboť jeho předchozí trestná činnost byla mimořádně závažná, dopouštěl se únosu dětí. A rovněž znalci dospěli k závěru, že možnost jeho resocializace je v podstatě minimální,“ řekl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Trochu se ulevilo. Je to takové jiné, když už dostal nějaký trest.
unesený chlapec

Hryščenko byl už dřív pětkrát soudně trestán. Mimo jiné za pohlavní zneužívání, ohrožování mravní výchovy a pokus braní rukojmích.

Hryščenko, který se k činu přiznal pouze jednou v přípravném řízení a jinak nevypovídal, pro sebe požadoval v dopise soudu nejpřísnější trest, tedy doživotí. To se mu podle Bednáře v podstatě splní, protože po odpykání 16letého trestu bude převezen do detenčního ústavu, a tam může být do té doby, dokud bude nebezpečný, tedy až do konce života.

Hrozilo mu 12 let

Státní zástupce Vladimír Jan pro obžalovaného požadoval právě 16 let vězení a detenci. Jeho obhájce chtěl naopak jen uložení detence nebo trest v polovině sazby. Podle právní kvalifikace případu hrozilo Hryščenkovi 12 let vězení.

Foto: Policie ČR

Za hnědými plechovými vraty jsou další dvoje dveře.

Obě poškozené děti trpí posttraumatickou stresovou poruchou. „Na místě je chránit společnost uložením zabezpečovací detence,“ řekl v závěrečné řeči Jan.

Podle Hryščenkova advokáta nechtěl odsouzený v žádném případě dětem ublížit, chtěl mít jen kamarádku. „Je na místě uvažovat o uložení zabezpečovací detence než o trestu odnětí svobody,“ žádal obhájce.

Nikdo z rodin poškozených, kteří soud sledovali, nevyužil práva závěrečné řeči. Po vynesení rozsudku si oddechli, stejně jako jejich rodiče. „Trochu se ulevilo. Je to takové jiné, když už dostal nějaký trest,“ řekl unesených chlapec před soudní síní.

Držel je deset dní

Hryščenko přepadl loni 28. srpna tehdy 16letého chlapce a jeho 13letou kamarádku. Po únosu oba svázal a po několika hodinách je odvezl do Ústí nad Labem, kde je zavřel ve speciálně upravené garáži a držel je tam 10 dní. Mezi dveřmi a vraty nechával puštěné rádio, aby nebyl slyšet jejich případný křik.

Foto: Policie ČR

Zvenku nevzhledná garáž vypadala uvnitř vcelku dobře.

Podle obžaloby jim v několika případech vyhrožoval zabitím a zakopáním jejich těl v lese, pokud budou v garáži volat o pomoc nebo křičet. Po dětech pátrala policie i rodiče. Zlom v jejich hledání přinesl dopis, který chlapec domů poslal. Děti po deseti dnech na základě slov v dopise jako garáž a Střekov našli chlapcovi rodiče. Zavolali policii, ta garáž otevřela a děti osvobodila.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Hryščenko byl také obžalován z několika dalších trestných činů souvisejících s únosem dětí i z výroby a držení dětské pornografie. V Ústí nad Labem si loni natáčel přes okno nezletilou dívku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám