Hlavní obsah

Policisté přivázali ženu k mříži, dostali podmínky

Právo, ČTK, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště
Aktualizováno

Okresní soud v Uherském Hradišti uložil ve čtvrtek podmíněné tresty třem policistům, kteří podle obžaloby přivázali opilou výtržnici v cele k mříži. Státní zástupce Leo Foltýn pro ně navrhl roční podmínky. Soud je uložil dvěma policistům, třetí dostal podmíněný trest na rok a půl. Muži vinu odmítají. Rozsudek nenabyl právní moci. Trojice policistů si vzala lhůtu na odvolání.

Soud s policisty, kteří přivázali ženu k mřížiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Soudce Jiří Přibyl dal za pravdu obžalobě. „Z hlediska mezinárodních závazků je zřejmé, že policejní cela je místem bezpečným. A je třeba, aby si policisté uvědomili, že je možné poutat jen z výjimečných důvodů, v tomto případě pro poutání ale důvody nebyly. Vulgární nadávky a kopy do mříží není tak zásadní intenzita, aby byla na cele připoutána, a v takto nezvyklé poloze,“ sdělil soudce v odůvodnění rozsudku.

Podle něj byl z videozáznamů policejních kamer u poškozené po odpoutání patrný projev vzteku, bezmoci, zoufalství. „Tři muži jdou proti ženě a poutají ji do podoby, jak bylo uvedeno. Je zásadní i chování policistky Chludové na záznamu. Přichází do cely a k zatčené ženě říká: „Pustíme tě (myšleno odpoutáme), až přestaneš dělat bordel,“ dodal soudce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté ve čtvrtek u soudu

Prvotním pochybením policistů byl podle Přibyla fakt, že opilou ženu umístili do policejní cely bez předchozího lékařského vyšetření, čímž porušili závazný pokyn policejního prezidenta.

Policisté se v průběhu soudního líčení rozhodli nevypovídat. V přípravném řízení však sdělili, že ženu připoutali proto, aby si neubližovala a neničila majetek v policejní cele. „Byl důvod ji střežit, ne ji umisťovat do cely. Navíc je nepochopitelné, že jí policisté následně sundávají boty z nohou. Aby nemohla kopat do mříží. Aby neznepříjemňovala službu konajícím policistům. Ze strany poškozené se jednalo o výrazné stresující jednání směrem k policistům. Ale jsou to profesionálové, musejí s tím počítat a jsou na to školeni,“ dodal soudce.

11 minut připoutaná

Podle obžaloby Jakub Vychodil, Ondřej Paška a Miroslav Vaněk ženu loni v únoru zadrželi poté, co v panelovém domě v opilosti ničila výtahové dveře. Podle státního zástupce ji pak na služebně na 11 minut připoutali pouty s rukama nahoře k mřížím.

Policisté přivázali opilou ženu k mřížiVideo: Aleš Fuksa, Právo

Podle Foltýna policisté postupovali v rozporu se zákonem. Foltýn označil zákrok za neadekvátní a zacházení policistů se zadrženou za ponižující. Žena uvedla, že se cítila bezmocná a ponížená.

Policisté porušení zákona odmítli. Uvedli, že ženu připoutali, aby si kopáním a údery do mříží neublížila. Státní zástupce muže viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, Vaňka i z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám