Hlavní obsah

Koupili si v bazaru auto s doklady, teď o své vozy mohou přijít

– Rychnovsko
Právo, Vladislav Prouza

Přibližně 160 českých řidičů nejspíš přijde o auta dovezená ze zahraničí, která protiprávně zlegalizoval bývalý vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Dobrušce Radovan Antl. Úředník byl v roce 2014 odsouzený na tři roky s pětiletou podmínkou, dostal pokutu 400 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poškození majitelé svá auta koupili v bazarech a zaplatili několikanásobek pořizovací ceny. Původně totiž vozy směřovaly v zahraničí do šrotu. Netušili však, že jejich auta mají nelegálně vystavené, avšak platné české doklady, které zařídil úředník Antl.

„Jsme povinni do tří let od právoplatného rozsudku nařídit obnovu řízení, abychom napravili špatná rozhodnutí pana Antla, k čemuž nyní došlo,” uvedla vedoucí odboru dopravy radnice v Dobrušce Blanka Coufalová. „Vozidla sice mají platné české doklady, ovšem nelegálně získané,” zdůraznila.

Každý den se divím, jak je možné, že se na něco takového tak dlouho nepřišlo
Blanka Coufalová, vedoucí odboru dopravy<br/> v Dobrušce

Úřad vyzval majitele vozů, aby do dvou měsíců předložili platné zahraniční doklady. Auta, která míří do šrotu v Německu, Švýcarsku a Francii, však dvojici původních technických průkazů většinou postrádají.

„Pokud požadované doklady majitelé v dané lhůtě nepředloží, nebude možné těmto vozům ponechat technickou způsobilost k provozu. Doklady zcela nečekaně zatím předložila dvojice majitelů těchto Antlem přihlášených aut,“ informovala Coufalová. Proti rozhodnutí je možné se odvolat ke královéhradeckému Krajskému úřadu.

Registrace bez problému

Ztráta technického průkazu původně hrozila 205 vozům, které byly prostřednictvím dobrušské radnice přihlášeny v letech 2008–2011. Podle policie se jedná o dosud nejrozsáhlejší případ legalizace načerno dovážených aut ze zahraničí. „Řada těchto aut ale mezitím zanikla nebo se vrátila zpět za hranice,” upřesnila nový počet Coufalová.

Antl legalizaci zahraničních aut prováděl jednoduchým způsobem. Vozidlům vydával velký technický průkaz, aniž by vyžadoval původní malý a velký technický průkaz ze zahraničí. Následná registrace auta tak proběhla bez problémů.

Údaje o zahraničních dokladech chyběly v evidenci inkriminovaných aut, činnost Antla na úřadě nejspíš dlouho nikdo nekontroloval. „Každý den se divím, jak je možné, že se na něco takového tak dlouho nepřišlo. Ani se to nesnažil nějak zakamuflovat. Bylo to natolik průhledné, až zůstává rozum stát,” tvrdí Coufalová, která na úřad přišla až po odhalení nelegální činnosti.

Auta s napohled platnými doklady, které radnice v Dobrušce brzy vyřadí z provozu, okamžitě přejdou do policejní databáze. Policisté tak při běžné silniční kontrole ihned zjistí skutečný stav věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám