Hlavní obsah

HIV pozitivní žena přiznala partnerovi nemoc až po otěhotnění. Dostala podmínku

– Ostrava

Podmíněný trest uložil Okresní soud v Ostravě šestadvacetileté ženě z Opavska, která opakovaně provozovala nechráněný sex nejméně se dvěma muži. Přitom věděla, že je HIV pozitivní. Tuto informaci jim navíc zatajila. Odsouzena byla v minulých dnech za šíření nakažlivé lidské nemoci.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud jí udělil trestním příkazem, který už nabyl právní moci, desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou dva roky. "Podle rozhodnutí se svým druhem od listopadu 2014 do září 2015 opakovaně provozovala nechráněný sex," řekl mluvčí soudu Lukáš Delong.

Nejméně jednou pak měla nechráněný pohlavní styk ještě s jedním mužem, a to aniž by je informovala o tom, že je HIV pozitivní, uvedl mluvčí.

Vir se nepřenesl

Podle obžaloby dokonce svému druhovi tuto informaci sdělila až v okamžiku, kdy otěhotněla. Dítě se narodilo zdravé, nenakazil se ani druh. Virus se nepřenesl ani na dalšího muže, se kterým později navázala milostný vztah. I proto soud mladé ženě uložil podmíněný trest. Podle právní kvalifikace jí hrozil až čtyřletý pobyt ve vězení.

V úterý například Krajský soud v Hradci Králové poslal na pět let do vězení čtyřiadvacetiletou Alžbětu Dzurkovou. Podle obžaloby v letech 2014 až 2016 zatajila několika mužům, s nimiž měla sex, že je HIV pozitivní. Soud ji uznal vinnou z těžkého ublížení na zdraví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám