Hlavní obsah

Obžalovaný znalec z kauzy Janoušek: Revizní posudek nemá logiku a je vymyšlený

Novinky, bad
Praha

Před Obvodním soudem pro Prahu 2 stanul v úterý soudní znalec Jiří Doleček, který čelí obžalobě z křivé výpovědi a nepravdivého posudku v souvislosti s kauzou lobbisty Romana Janouška. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí znalci až tři roky vězení. Doleček u soudu prohlásil, že na svém posudku i nadále trvá. Revizní posudek, který jeho závěry vyvrátil, označil za nelogický a vymyšlený.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dopravní znalec Jiří Doleček

Článek

Opilý Janoušek srazil v březnu 2012 autem v pražské Michli jedenapadesátiletou Vietnamku.

Nejprve narazil do jejího vozu. Když se mu pak žena snažila bránit, aby od nehody odjel, lobbista se proti ní svým autem rozjel a srazil ji. Žena strávila se zlomenými žebry víc než měsíc v nemocnici. Janoušek jí zaplatil 900 tisíc korun na odškodném.

Doleček svým posudkem víceméně potvrdil Janouškovu verzi, podle které lobbista ženu neviděl a zřejmě ji jen zachytil zpětným zrcátkem.

To, co si dovolil revizní znalec, to si nedovolí snad žádný znalec na světě
obviněný znalec Jiří Doleček

Doleček se ale podle státního zástupce Ondřeje Šťastného v rozporou s etikou soudního znalce vědomě neseznámil s kompletním důkazním materiálem a „úmyslně prezentoval přinejmenším hrubě zkreslené závěry.“

„Posudkem naprosto zpochybnil předchozí posudek, který výslovně označil za nepřijatelný,“ uvedl Šťastný s tím, že Dolečkovy závěry byly jednoznačně vyvráceny revizním posudkem Vysokého učení technického v Brně.

Vymyšlený posudek

S tím ale Doleček kategoricky nesouhlasí. „Revizní posudek nemá absolutně žádnou logiku, ten je vymyšlený od začátku do konce. To, co si dovolil revizní znalec, to si nedovolí snad žádný znalec na světě,“ prohlásil Doleček.

Poznamenal, že revizní znalec nerespektoval všechny stopy a důkazy. „Takový znalec není hoden, aby byl orgány činnými v trestném řízení brán v potaz,“ dodal Doleček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze, který řeší jeho odvolání v případu nehody, při které zranil chodkyni.

U soudu Doleček uvedl, že se k Janouškovu případu dostal náhodou. Šel prý týden po svých osmdesátých narozeninách v roce 2013 odevzdat na pražský městský soud znalecké deníky a razítko, ale na dveřích našel oznámení o nemoci.

„Před soudem jsem narazil na svého kamaráda z dob, kdy jsem pracoval pro vojenskou prokuraturu. Říkal mi, že byl kontaktní osobou požádán, jestli nezná nějakého znalce,“ popisoval Doleček. „To setkání bylo naprosto náhodné,“ dodal.

Doleček od svého známého, jehož odmítl jmenovat, dostal k dispozici původní kompletní znalecký posudek znalce Ivo Drahotského, vypracoval pak svůj posudek, který předal Janouškovu advokátovi Vítu Širokému. Ten jej následně dodal soudu jako důkaz.

Janoušek, původně obžalovaný z ohrožení pod vlivem návykové látky a pokusu o vraždu, byl nakonec odsouzen za těžké ublížení na zdraví ke čtyřem a půl roku vězení. Trest mu byl ze zdravotních důvodů dvakrát přerušen, aktuálně do konce letošního listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám