Hlavní obsah

Jako do másla, popisoval muž útok bajonetem na svého domácího

– Praha
Novinky, bad

Osmapadesátiletý Pavel Machata, obžalovaný z pokusu o vraždu svého domácího, v pondělí před pražským městským soudem přiznal, že o osm let staršího muže bodl svým bajonetem. Prý to v něm „nějak bouchlo” kvůli tomu, že ho chtěl muž vystěhovat, protože neplatil nájem. Machatovi hrozí až dvacet let vězení.

Pavel Machata, obžalovaný z pokusu o vraždu domácího, před soudemVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Machata bodl a zmlátil loni koncem července muže, který mu v pražské zahrádkářské kolonii Višňovka pronajímal chatku. Do chatky se Machata nastěhoval poté, co ho údajně podvedl kamarád, na kterého přepsal byt. Známý pak byt prodal a utekl údajně do Norska.

Machata podle svých slov na známého byt přepsal proto, že na něj jeho bývalá manželka poslala exekutory. Do toho přišel o práci. Přes sousedku poškozeného se dozvěděl o možnosti pronájmu chatky v zahrádkářské kolonii.

„První problém nastal hned na začátku, šel jsem tam s tím, že budu mít nájem tři tisíce za měsíc plus elektřina a voda, ale (poškozený) hned první den to vytáhl na čtyři a půl tisíce,“ popisoval Machata. Jeho domácí ovšem u soudu uvedl, že už když své sousedce říkal o tom, že by potřeboval někoho do podnájmu, uváděl částku čtyři a půl tisíce.

Údajně kvůli změně zaměstnání ale Machata nemohl včas nájem platit, protože v nové práci nedostal sto procent zálohu, ale pouze padesát, zbytek chodil dobírkou. „Dobírka měla být patnáctého srpna, na což jsem se snažil poškozeného upozornit a několikrát ho žádal, aby počkal. Osobně jsem v tom velký problém neviděl a zdálo se mi, že on taky ne,“ vyprávěl soudu Machata.

Další dva nájemníci

Jenže jeho domácí v tom problém patrně viděl, protože si místo neplatícího nájemníka nastěhoval do chatky dva muže. Machata se s nimi příliš nepohodl, jeden z mužů mu prý fyzicky vyhrožoval, ale nejvíc ho rozhněvalo, když se začali zajímat o jeho bajonet, údajně původní z vietnamské války. „Obával jsem se o něj a začal jsem ho nosit v brašně,“ řekl Machata.

Další den přinesl domácímu část dlužných peněz. „Když jsem mu je dal, řekl mi, že vyměnil vložku a abych se sebral a šel. Měl jsem tam lednici, pračku, počítač a šest velkých krabic s oblečením,“ popisoval obžalovaný.

V takové situaci si došel do obchodu pro cigarety a lahev rumu, sedl si pod strom a začal přemýšlet co dál.

„Naběhl jsem do agentury (která mu zprostředkovávala práci – pozn.red.) a řekl jim, že mám namočený všechny věci nemám, kde spát a že ho asi budu muset zabít,“ popisoval soudu Machata. „Přišlo mi to fér jim to říct, že nepřijdu,“ dodal.

Jako do másla

Šel zpátky k chatce, kde potkal svého domácího. „Říkal jsem mu, že to musí jít nějak udělat. On na to: ‚Já můžu, co chci, protože to je moje chata,‘“ uvedl Machata, na kterého to bylo v tu chvíli už příliš. „Prostě to ve mně nějak bouchlo, vytáhl jsem ten bajonet a bodnul jsem. Myslel jsem, že jsem ho bodnul do krku, protože jsem předpokládal, že když ho bodnu, tak ucítím nějaký odpor, ale nic, jako do másla,“ prohlásil u soudu obžalovaný. Potom si chvilku prý nic moc nepamatuje, až jak nad ním poškozený stojí a máchá bajonetem, který si vytáhl z hrudníku.

Napadený muž u soudu popsal, že si bajonet skutečně z hrudi vytáhl a zahodil ho. „Nůž jsem hodil do vedlejší zahrady, aby mě zas nebodl,“ vypověděl domácí u soudu. To ale Machatu ještě více rozlítilo. „Byla to moje citová záležitost, protože jsem ho chtěl zpátky, tak jsem o něj bojoval,“ řekl Machata. Potyčka pokračovala, když si Machata vzal do ruky více než metr dlouhý klacek a domácího jím mlátil. Až když okolo stojící a přihlížející lidé začali křičet, ať toho nechá, přestal útočit a z místa odešel.

„Řekl jsem si: Nůž je pryč, všechno je pryč, kašlu na to a jdu si dát panáka,“ pokračoval Machata. Policii chtěl prý zavolat sám, ale všiml si, že už ji někdo zavolal.

Napadený muž skončil na jednotce intenzivní péče v motolské nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám