Hlavní obsah

Vrtulník zachraňoval muže, který se zřítil cestou na Sněžku

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušný začátek víkendu prožili horští záchranáři v Krkonoších. Hned ve čtyřech případech zasahovali v pátek spolu s vrtulníkem Letecké záchranné služby, mimo jiné i k záchraně muže (59), který spadl z takzvané Jubilejní cesty na Sněžce směrem do Polska do údolí Lomničky.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„S pánem se nám podařilo spojit telefonem. Snažil se upřesnit polohu a sdělil nám podrobnosti o svém zdravotním stavu. Ihned jsme vyzvali ke spolupráci polský GOPR (polská horská služba),“ uvedl Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Současně byl vzhledem k obtížnému terénu přivolán vrtulník a policie pomohla lokalizovat mobilní telefon zraněného. Poté, co horští záchranáři nalezli místo, odkud se muž zřítil, během 15 minut našli i zraněného. Muž měl otevřenou zlomeninu dolní končetiny a řadu dalších poranění po celém těle i obličeji.

Třikrát do Rokytnice

Dokonce třikrát musel letět v pátek vrtulník Letecké záchranné služby do Rokytnice nad Jizerou. Nejprve v půl sedmé ráno, kdy na chatě Dvoračky vypadl z okna šestnáctiletý mladík. „Měli jsme podezření na úraz páteře. Dva záchranáři jej tedy zafixovali a zajistili místo pro přistání. Pacienta si převzali členové Zdravotnické záchranné služby z Liberce, které jsme na místo dopravili,“ uvedl Pavel Jirsa.

Podruhé na chatu Dvoračky letěl vrtulník kvůli podezření na srdeční infarkt a naposledy se do Rokytnice vypravil pro ženu na horní část Červené sjezdovky. Zde měli záchranáři podezření na závažné poranění pánve a vrtulník ji transportoval na traumacentrum nemocnice v Liberci.

Reklama

Výběr článků

Načítám