Hlavní obsah

Vytáhl jsem ho z lavičky a vypálil mu pár úderů, řekl obžalovaný z vraždy bezdomovce

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Jednadvacet desetistupňových piv a nejméně litr vína údajně vypil Jakub Szedela (21). Alespoň to řekl policistům, když ho loni v půlce prosince zadrželi kvůli přepadení bezdomovce (58) ve Dvoře Králové nad Labem. Zraněný muž ale po šesti dnech v nemocnici zemřel a Szedela stanul ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové a zpovídá se z vraždy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Jakub Szedela u hradeckého soudu.

Článek

„Nezabil jsem ho. Pouze jsem ho třikrát udeřil,“ zaznělo z úst Szedely v soudní síni. Poškozený údajně po jeho útoku žil. Obžalovaný prý toho ani tolik nevypil, kolik původně řekl policistům. Pouze něco přes deset piv a 1,5 litru vína.

K tragickému napadení došlo v sobotu 15. prosince kolem deváté hodiny večer v Erbenově ulici ve Dvoře Králové. Záchranka tehdy vyjížděla k na silnici bezvládně ležícímu a krvácejícímu muži. Byl odvezen do nemocnice, ale vzhledem k tomu, že bylo zřejmé, že si zranění nezpůsobil sám, ihned se rozeběhlo vyšetřování.

Ptal se na peněženku

„Chtěl jsem se ho jen zeptat, jestli nemá peněženku. On se mi vysmál, že žádnou peněženku nemá. Vytáhl jsem ho z lavičky a vypálil jsem mu pár úderů, prohledal jsem ho, jestli ji nemá,“ řekl Szedela. V době útoku měl v krvi až 2,55 promile alkoholu.

„Poškozenému způsobil tupý úraz hlavy s masivním otokem a zhmožděním měkkých tkání obličeje a pravé čelně temenní krajiny, krevními podlitinami na víčkách obou očí, četnými tržnými a tržně zhmožděnými ránami na obličeji a v ústní dutině,“ stojí v obžalobě. Zraněný muž měl i zlomeniny obličejových kostí a krvácel do mozku.

V případě odsouzení hrozí obžalovanému vězení na 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Soud bude pokračovat výslechy svědků a znalců do 24. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám