Hlavní obsah

Matka třásla dítětem, které na následky zranění zemřelo. Ženě hrozí až 16 let vězení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Smrtí teprve dvouměsíčního dítěte se začal ve středu zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Z těžkého ublížení na zdraví, které smrti předcházelo, je obžalována 21letá matka z Děčína. Žena podle obžaloby opakovaně svou malou dcerou třásla a způsobila jí závažné poranění mozku a zlomeniny. Obžalovaná v dřívější výpovědi připustila, že dítětem občas třásla. Nyní jí hrozí až 16 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná v jednací síni Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Čin se měl stát koncem loňského července v Děčíně. „Opakovaně s různou intenzitou třásla svou nezletilou dcerou, v důsledku čehož (dcera) dne 26. července 2016 upadla do bezvědomí a vykazovala poruchy dýchání,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Jan Veselý.

Přivolaná rychlá záchranná služba dítě převezla do ústecké Masarykovy nemocnice. Tam lékaři odhalili kombinaci starších a čerstvých rozsáhlých změn mozku a také zlomeniny obou stehenních kostí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná v jednací síni Krajského soudu v Ústí nad Labem

Na konci srpna i přes veškerou lékařskou péči dítě zemřelo. Lékaři zjistili závažné poúrazové změny vnitrolebí, krční míchy a krční páteře s krvácením do mozku, pod omozečnice a pod tvrdou plenu mozkovou.

Poranění vysvětluje podle znalců mechanismus třesení dítětem, kterým lze vysvětlit i zlomeniny stehenních kostí. Měsíční dítě si takové zranění nemohlo způsobit, nevysvětluje je ani případný pád dítěte.

Bezprostřední příčinou smrti dítěte bylo selhání dechu právě kvůli závažnému zranění mozku. Úmrtí se nedalo podle lékařů ani specializovanou odbornou péčí nijak zabránit.

Původně chtěla jít na potrat

Obžalovaná matka, která má ještě jedno dítě, před soudem odmítla vypovídat. U soudu se tak četla její dřívější výpověď, ve které uvedla, že malou dívkou občas třásla, vždy prý při kojení.

„Nebylo to ale nijak intenzivní, jelikož bych jí mohla zlomit vaz,“ uvedla v přípravném řízení. V žádném případě prý dítě nechtěla zabít. Dcera byla po porodu v pořádku, ale měla prý problémy s příjmem potravy a často plakala.

Žena uvedla, že dítě nechtěla, plánovala jít na potrat, na něj ale neměla peníze. Na potrat chtěla jít hlavně kvůli otci dítěte a bývalému druhovi, který ji prý často bil.

Soudní jednání je naplánováno i na čtvrtek, kdy by již mohl padnout rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám