Hlavní obsah

Vyběhli jsme ven a závoru zvedli, líčil mladík, který na přejezdu pomohl řidiči autobusu

Právo, Petr Kozelka
Blansko

Pohotovou reakcí možná zabránili Štěpán Burgr s kamarádem Lukášem Dvořákem tragédii. Pomohli řidiči, jehož autobus zůstal předloni na železničním přejezdu ve Skalici nad Svitavou uvězněný pod závorou. Řidič Josef Žubor kvůli incidentu v úterý opět stanul před soudem. Podle státního zástupce vjel s autobusem na přejezd, když blikala červená světla. Hrozí mu až pět let vězení.

Soud s řidičem, který uvízl s autobusem na přejezdu Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Štěpán Burgr popisoval událost před soudem a zvlášť ji přiblížil také Právu.

„Vjeli jsme na přejezd, když blikala červená světla. Zůstali jsme pak stát půlkou autobusu na přejezdu, protože cesta před námi byla zablokovaná jinými auty. Řidič autobusu si asi prvně myslel, že se ta závora snad nějak pohne, když ale viděl, že to nejde, vystoupil a šel závoru sám zvedat,“ popsal Burgr Právu.

V autobusu bylo 40 dětí a tři dospělí. Spěšný vlak, který přes přejezd následně projel, bývá průměrně obsazen 140 lidmi.

„Řidič zakřičel, aby mu šel někdo pomoct. S kamarádem jsme vyběhli ven, závoru jsme nadzvedli a on mohl popojet. V tu chvíli jsem měl strach, nevěděl jsem, co se bude dít. Pak jsme s klukama řešili, co všechno se mohlo stát,“ otřásl se při vzpomínce mladík.

Jel na červenou

K celé události došlo v listopadu před dvěma lety na přejezdu hlavní koridorové trati ve Skalici nad Svitavou na Blanensku. V obci byla zhoršená dopravní situace vinou stavebních prací, výjezd za přejezdem byl zúžený.

„Obžalovaný vjel na přejezd, přestože neměl zaručeno, že jej bude moci bezpečně opustit. Navíc svědci potvrdili, že jel na červenou. Neměl na přejezdu co dělat. Výstražná znamení jsou od toho, aby se respektovala,“ konstatoval státní zástupce Pavel Kuthan.

„Stíháme člověka, který si to nezaslouží. Dobře, i kdyby jel na červenou, tak mu dejme pokutu, seberme mu body. Ale to, že uvízl na přejezdu, byla chyba nějakého pitomce v osobním autě na druhé straně. Vjel do opravovaného, zúženého úseku a autobus tak nemohl vyjet,“ hájil řidiče jeho advokát.

Verdikt nad řidičem vynese soud ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám