Hlavní obsah

Čtyři členy ostravského gangu poslal soud do vězení. Odsedí si až sedm let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jednu hernu a čtyři čerpací stanice v Ostravě přepadla loni skupina ozbrojených lupičů, v pátek za to její členové u ostravského krajského soudu dostali většinou nepodmíněné tresty. Škodu ve výši 75 tisíc korun, kterou způsobili, musí nyní zaplatit.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalované k rozsudku do jednací síně ostravského krajského soudu.

Článek

Nejpřísnější tresty v délce sedmi let dostali Václav Kříž a Marek Snášel, o rok méně má podle verdiktu soudu strávit za mřížemi Mario Peterek. Další lupič Karel Zajíček dostal pět a půl roku a pátý obžalovaný Artur Yesayan vyvázl jen s podmíněným trestem, protože jeho role byla spíše okrajová.

Spolu s pěti muži u soudu stála také jejich kamarádka Nikoleta Červeňáková, která obžalovaným měla v některých případech krýt záda a poskytnout azyl ve svém bytě. Soud ji ale nakonec zprostil, protože nebylo prokázáno, že by se na plánování nebo realizaci loupeží vědomě podílela.

Obžalovaní se u soudu k loupežím doznali. „Celá situace mě moc mrzí. Byla to opravdu velká chyba,“ řekl u soudu Václav Kříž, který nejdříve podrobně popsal všechny loupeže, ovšem následně vzal svou výpověď překvapivě zpět.

Prvnímu přepadení zabránila pohotová barmanka

Právě on si při loupežích podle zjištěných informací počínal nejaktivněji — byl to on, kdo do provozoven vstupoval jako první a vždy jako první namířil na obsluhu pistoli. Ostatní vstupovali po něm, aby dodali útoku na razanci, případně hlídali v okolí nebo dělali řidiče.

K prvnímu přepadení došlo loni 6. ledna v herně Kajot Intacto v Ostravě-Porubě. „Barmanka stihla zmáčknout poplašné zařízení a obžalovaní utekli, aniž by svým jednáním způsobili škodu,“ uvedla státní zástupkyně Jarmila Alizeyová.

Poté následovaly v krátké době ještě další čtyři, tentokrát již úspěšné loupeže na čerpacích stanicích Chemis Engine v Krásném Poli, Benzina v Pustkovci, EuroOil v Nové Bělé a nakonec i na benzince PapOil na Plzeňské ulici v Ostravě-Zábřehu. Tam skupinu přímo při činu dopadla zásahová jednotka policie, která byla lupičům na stopě.

Vinu nepopírají

Způsob provedení loupeže byl pokaždé stejný. Ve všech případech jeden z obžalovaných vstoupil ozbrojený do objektu, následně namířil pistolí na obsluhu a požadoval peníze, přičemž další ozbrojení mezitím rovněž vstoupili do objektu.

U soudu obvinění vinu nepopírali. Marek Snášel řekl, že zapojením do loupeží chtěl řešit svou finanční situaci. Předtím prý navštívil banku s žádosti o půjčku, ale nebyl úspěšný.

„Moc toho lituji,“ řekl další obžalovaný Peterek, který zdůrazňoval, že při přepadeních nebyl ozbrojen. „Doufám, že trest nebude moc dlouhý. Rád bych se vrátil do normálního života, abych svému okolí dokázal, že nejsem tak špatný,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám