Hlavní obsah

Policie odjela z Poličských strojíren, výbuchem se však zabývá dál

Právo, Zdeněk Seiner
Polička

Policie opustila areál Poličských strojíren, kde byla kvůli výbuchu z 23. února. Provoz na výrobu munice, který exploze poničila, předali policisté majiteli. Událostí, při níž se zranilo několik lidí, se však bude i dál zabývat.

Foto: Policie ČR

Poličské strojírny po výbuchu

Článek

„Na místě mimořádné události jsme ukončili svoji činnost a místo havárie jsme předali majiteli. Prověřování výbuchu z naší strany nadále pokračuje, k příčině se budeme moci vyjádřit až po skončení prověřování a vypracování znaleckých posudků,“ informovala Právo policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Foto: Policie ČR

Poličské strojírny vybuchly 23. února krátce před polednem.

Ve středu policie poskytla sdělovacím prostředkům několik fotografií z místa výbuchu. Potvrzují, že šlo o mimořádně devastující explozi, a je skoro neuvěřitelné, že si nevyžádala žádný lidský život.

Přesto zdravotničtí záchranáři transportovali do specializovaných nemocnic tři těžce popálené, sedm lidí v areálu utrpělo středně těžká zranění a dalších devět bylo zdravotníky ošetřeno na místě.

Foto: Policie ČR

Poličské strojírny tři týdny po explozi

Policie zatím nechce dělat předčasné závěry. Experti si vyžádali týdny na vystavení potřebných posudků.

„Budeme se točit ještě nějaký čas okolo podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, a tak to asi skončí. Trestní sazba je tu až osm let, ale může tu být nekázeň, zanedbání kontroly bezpečnosti, mimořádná shoda nešťastných okolností. Následek je znám, příčina by měla být objasněna a trest je věcí soudu, “ řekl Právu policista blízký vyšetřování.

Foto: Policie ČR

Podle pyrotechniků už v Poličských strojírnách žádné nebezpečí nehrozí.

Od první chvíle se spekuluje o tom, zda byl prvotní příčinou neštěstí požár při přečerpávání lihu z cisterny, nebo výbuch na lisu, na kterém se tvarovala plastická trhavina. Posudky by měly určit, zda podstatná část škody vznikla explozí zpracovávané trhaviny, nebo výbuchem uložené munice určené k delaboraci.

„Výroba ve strojírenské části už byla plně obnovena. Ta speciální se spouští postupně tak, jak se provádějí revize v jednotlivých objektech. Zaměstnanci se postupně zapojují do odklízení,“ řekl mluvčí Poličských strojíren Vladimír Bystrov.

Pyrotechnici garantují, že jak v celém areálu Poličských strojíren, tak i v jeho okolí už není žádná výbuchem vymrštěná munice, a tedy žádné nebezpečí nehrozí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám