Hlavní obsah

Máš ženu zlodějku, rýpl si nimrod na schůzi do předsedy. Čeká ho za to soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

„Starej se radši o svoji Božku, která kradla důchody, až ji museli vyhodit.“ Rýpavá věta, která se nápadně podobá humorným hláškám z filmových scének, teď bude Miroslava Jandu ze Zborov na Klatovsku hodně mrzet. Pronesl ji před plnou hospodou na myslivecké schůzi loni v prosinci při hádce s předsedou místního honebního společenstva Václavem Muchnou. Za pomluvu teď čeká 62letého nimroda soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tvrzení je nepravdivé a bylo způsobilé značně ohrozit vážnost poškozené, která je bývalou zaměstnankyní České pošty,“ napsal žalobce v návrhu na potrestání.

Atmosféra na schůzi se vyhrotila tak, že musela zasáhnout policie a Jandu z lokálu vyvést. „Scházíme se každý rok. Dáme si srnčí gulášek, někdy to máme i s kapelou,“ řekl místopředseda honebního spolku Milan Hudlička.

S Jandou prý vedou spory několik let. „Snaží se získat honitbu pro sebe. Myslí si, že když tady má šedesát hektarů, tak mu to tu bude patřit. Jenže se mýlí. Nemá totiž nadpoloviční většinu hlasů, které by mu to umožnily. Nechce to pochopit a stále se o něco pokouší,“ pokračoval Hudlička.

Říkalo se to mezi lidmi. Přestala u pošty dělat, tak jsem si to tak nějak spojil.
obžalovaný Janda

Ve stejném duchu se prý Janda choval i na propírané schůzi. „Přišel s tím, že honitbu přebírá. Přinesl si nějaký papír, že má 120 hlasů, přičemž my jich měli kolem čtyř set,“ připomněl. Sám rázné chování Jandy pocítil i na vlastní kůži. „Schválně do mě vrazil, ale já to naštěstí ustál. To už jsem zavolal policajty,“ dodal.

Mají důkaz

A pak to přišlo. „Předseda se mu snažil něco vysvětlit a on tam přede všemi napadl jeho manželku, která tam ale nebyla. Všichni zůstali koukat, i ti nejotrlejší se k němu otočili zády. To už přijeli policisté a v podstatě nás zachránili. Mně se udělalo špatně od srdce, tak jsem si šel domů pro léky, ale už jsem se zpátky nevracel,“ uzavřel Hudlička s tím, že ze schůze existuje zvukový záznam, který Jandu z osočení ženy usvědčuje a který má policie k dispozici.

Muchna se k záležitosti nechtěl příliš vyjadřovat. „Není to uzavřené a já žádné informace zatím podávat nebudu. Je to citlivé téma, sám z toho mám více méně zamotanou hlavu, protože tohle jsem ještě nezažil. Je do toho zatažená moje rodina a raději se o tom nechci šířit,“ reagoval.

Vyhrocená atmosféra

Sám Janda na dotaz Práva řekl, že je pro něj celá věc nepříjemná. „Mrzí mě, že jsem urazil ženu. Vůbec mi nešlo o ni, ale o jejího manžela. Nechtěl jsem, aby mi chodil lovit na moje pozemky,“ prohlásil.

Pro své tvrzení, že žena kradla na poště, ale důkazy nemá. „Říkalo se to mezi lidmi. Přestala u pošty dělat, tak jsem si to tak nějak spojil,“ uvedl Janda.

Připustil, že atmosféra na schůzi byla vyhrocená „Nadávali mi tam do parchantů, tak jsem si to nenechal líbit. Napřed na mě zavolali policajty, aby mě naštvali. Potom mě natáčeli na telefon a nakonec si šli stěžovat. Tak mě hold zavřou. Celý život jsem nebyl trestaný, nikdy jsem nic neudělal,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám