Hlavní obsah

Na Sokolovsku chtěl vraždit muž, který si právě odseděl trest za týrání přítelkyně

Právo, Jan Švábek
Sokolov

Muž, kterého o víkendu zadrželi policisté v obci Libavské Údolí na Sokolovsku kvůli pokusu o vraždu, je podle informací Práva čerstvě propuštěný recidivista. Z vězení muž vyšel po téměř dvouletém trestu, který dostal za domácí násilí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Útok se odehrál v noci na sobotu, muž s nožem v Libavském Údolí zaútočil na svou šestadvacetiletou přítelkyni. „Policisté mu po příjezdu na místo činu bezodkladným zásahem zabránili v dokonání zvlášť závažného zločinu vraždy,“ uvedla již o víkendu policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Ženu po napadení musel transportovat vrtulník do Fakultní nemocnice v Plzni. „Motivem útoku byla mužova žárlivost. Ženě způsobil několik bodnořezných zranění,“ upřesnila Böhmová.

Útočník je nyní ve vazební cele. Za pokus o vraždu mu hrozí 10 až 18 let žaláře. Stav napadené ženy je stabilizovaný.

Zaútočil už v minulosti

Podle informací Práva měl muž problémy se zákonem už v létě roku 2014. I tehdy byla obětí jeho přítelkyně, v tomto případě sedmadvacetiletá žena.

Informace Práva potvrdila ve středu karlovarská krajská policie. „Můžeme potvrdit spojitost mezi oběma činy,“ řekla Právu Böhmová.

V předchozím případu podle policistů agresor svou oběť týral — fyzicky ji napadal, znásilňoval ji, dával jí proti její vůli drogy nebo jí bránil chodit ven či na záchod, jídlo a pití měla mít na příděl. Klec spadla po čtvrt roce, když se ženě podařilo zavolat o pomoc.

Tyran se tehdy před policisty zabarikádoval ve svém bytě v Jáchymově, polil se hořlavinou a vyhrožoval, že škrtne zapalovačem, pokud se ho policisté pokusí zadržet. Marně. Strážci zákona ho rychle zpacifikovali a útočník skončil za mřížemi.

Vězení ho nenapravilo

O trestu vězení v červenci 2015 po odvolání státního zástupce definitivně rozhodl Krajský soud v Plzni.

„Obžalovaný byl uznán vinným z přečinu ublížení na zdraví a byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání jednadvaceti měsíců. Zařazen byl do věznice s ostrahou,“ potvrdil Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr.

Násilník se před třemi lety hájil tím, že ženu – kterou se podle spisu nerozpakoval udeřit do obličeje dřevěnou tyčí nebo pohrabáčem – miloval. Právě kvůli tomu se prý chtěl zapálit. „Nepochopila to,“ hlásil na chodbě ve chvíli, kdy soudce rozhodoval o jeho vzetí do vazby.

Teď už je jasné, že kriminál nebezpečného muže nepoučil.

Reklama

Související články

Policisté na Sokolovsku zabránili vraždě

Šestačtyřicetiletý muž se pokusil v noci na sobotu zavraždit v Libavském Údolí na Sokolovsku ženu. Uvedla to policie s tím, že přivolaná hlídka muži zabránila...

Výběr článků

Načítám