Hlavní obsah

Silný vítr na Moravě a ve Slezsku zaměstnal hasiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Hasiči v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji měli v sobotu a v noci na neděli napilno kvůli silnému větru. Zaznamenali více než sto výjezdů. Především odstraňovali nakloněné stromy nebo stromy, které po pádu vytvořily nebezpečnou překážku.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Na Vsetínsku a Zlínsku vyjížděli hasiči odstraňovat stromy celkem sedmnáctkrát, z toho na Vsetínsku desetkrát. Na pomoc kvůli uvolněným plechům na střeše či přístřeškům vyjížděli čtyřikrát, uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Pavel Řezníček.

Po čtyřech výjezdech měli hasiči na Přerovsku a Olomoucku, tři na Jesenicku a jeden na Prostějovsku. „Ve Vrchoslavicích na Prostějovsku zasahovali u plechu, který se uvolnil na střeše rodinného domu, a ve Vidnavě na Jesenicku u nehody osobního automobilu, který narazil do spadlého stromu,” uvedl mluvčí Jan Ondruch.

Vítr lámal větve a stromy a trhal plechy také v Moravskoslezském kraji. Kvůli silnému  větru, který polámal větve a potrhal plechy, vyjížděli hasiči v sobotu více než stokrát, informoval Právo mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub.

Hasiči zasahovali kvůli spadlým stromům také v Beskydech, na Frýdecko-Místecku či na Opavsku. Podle informací Práva měli lidé v Beskydech v neděli dopoledne potíže s dodávkami elektřiny.

Zvýšený počet požárů porostu

Teplé počasí přineslo i zvýšený počet požárů lesních a travních porostů. Nejvíce práce měly jednotky na Zlínsku a Uherskohradišťsku, celkem bylo těchto zásahů ve Zlínském kraji od sobotního rána třináct. V Oloumouckém kraji jich zaznamenali pět.

„Velmi neobvyklou příčinou vzniku požáru byly v Hřivínově Újezdě na Zlínsku dráty elektrického vedení, které se vlivem velmi silného větru rozhoupaly a zkratovaly, a jiskry pak opakovaně zapalovaly suchý porost,“ poznamenal zlínský mluvčí Řezníček.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Moravskoslezští hasiči likvidují požár porostu v Bludovicích.

Lidé se také pustili do vypalování suchých trav a porostů, což vedlo k požárům. „Pálení biologického odpadu má svá pravidla. Zejména je potřeba zvolit místo, odkud nehrozí přenesení požáru na okolní porosty či objekty,“ varoval mluvčí Holub s tím, že pokud navíc fouká silný vítr jako v sobotu, který oheň rychle rozšíří, a proto by lidé neměli listí či trávu zapalovat vůbec a měli by počkat na příznivé počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám