Hlavní obsah

Sotva ho pustili z vězení, pobodal milence. Soud mu potvrdil 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Miroslava Jadrníčka, jenž si má odpykat 18 let ve vězení za pokus o vraždu milence. Napadení se odehrálo předloni ve Zlíně. Podle obžaloby Jadrníček bodl nožem mladšího přítele, který spal v jeho domě. NS dovolání označil za zjevně neopodstatněné.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„NS konstatoval, že soudy nižší instance správně zjistily skutkový stav ve věci, na nějž aplikovaly příslušná ustanovení trestního zákoníku. K porušení práv obžalovaného nedošlo,” řekla Simona Pešková, mluvčí Krajského soudu v Brně, který případ řešil jako první instance.

Jadrníček byl notně posílený alkoholem a svého milence bodl mezi žebra. Ten sedm centimetrů hlubokou ránu shodou šťastných náhod a díky okamžité lékařské pomoci přežil. U soudu obžalovaný tvrdil, že si útok nedovede vysvětlit. Vzpamatoval se prý až poté, co muž zařval bolestí. Činu před soudem litoval.

Jadrníček se pokusu o vraždu dopustil přibližně 15 měsíců poté, co odpykal trest za jinou vraždu. Tehdy oběť ubodal a dostal deset let vězení. Zlínská pobočka krajského soudu Jadrníčkovi za útok na přítele uložila 16 let. Vrchní soud v Olomouci zpřísnil trest o dva roky, přičemž zohlednil minulost obžalovaného i nízké šance na resocializaci.

Krajský soud původně Jadrníčkovi uložil ještě zabezpečovací detenci. Důvodem byl jeho vztah k alkoholu a obava, aby v opilosti neohrozil dalšího člověka. Do detenčního ústavu měl jít po vykonání trestu vězení. Podle rozhodnutí vrchního soudu ovšem k uložení zabezpečovací detence nejsou zákonné podmínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám