Hlavní obsah

Muž podle soudu šířil virus HIV, dostal osm let

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Souhrnného osmiletého nepodmíněného trestu za těžké ublížení na zdraví a vědomé šíření nebezpečného viru HIV se u Krajského soudu ve Zlíně dočkal obžalovaný Pavel Sousedík z Vizovic na Zlínsku. Muži hrozilo až dvanáctileté vězení. Sousedík podle státního zástupce Lea Foltýna jednoho muže nakazil nebezpečným virem HIV a druhého muže údajně vystavil riziku nákazy. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Pavel Sousedík u soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Soud nemá pochybnosti, že došlo ke skutkům, jak je uvedeno v obžalobě. Opakovaně byl od roku 2005 poučován, podepisoval dokumenty, jak se má chovat a jaká jsou rizika nákazy této choroby. Přesto měl více sexuálních partnerů. Sám uvedl, že by je mohl spočítat na prstech svých rukou. Byť podle dalších svědků muselo být partnerů mnohem více,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Při sexu jsem použil lubrikační gely obohacené o dezinfekční prostředky.
obžalovaný

„Nemůžeme ani zjistit, kolik dalších osob svým sobeckým jednáním a uspokojením svých vlastních potřeb skutečně nakazil nebezpečným virem HIV. Poškozeného muže uvedeného v obžalobě nakazil smrtelným onemocněním vědomě. Čeká ho smrt dříve či později, a to po úmyslném jednání obžalovaného,“ konstatovala soudkyně. Soud uložil obžalovanému povinnost zaplatit 500 tisíc korun jako náhradu škody.

Obžalovaný muž přišel k soudu o francouzských holích. Virem HIV je sám nakažen od roku 2005. Že by někoho jiného nakazil, však odmítá. Tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým údajně pohlavní styk vůbec neměl.

„Nedopustil jsem se ničeho. Popírám, že jsem měl jakýkoli sexuální kontakt s poškozeným. Je nevěrohodnou osobou, měl tisíce milenců a netajil se tím, že byl prostitutem a uživatelem drog,“ uvedl na adresu muže, který jej viní z nakažení virem HIV.

Druhého muže nenakazil

Čtyřiatřicetiletý muž se snažil u Sousedíka podle jeho obhájce Miroslava Jančíka skrýt před nástupem do vězení. V případě druhého, pětačtyřicetiletého muže, který podle státního zástupce Lea Foltýna jen shodou šťastných okolností zůstal zdráv, obžalovaný tvrdil, že jde o kamaráda a bývalého partnera, který o jeho zdravotním stavu věděl.

„Při sexu jsem použil lubrikační gely obohacené o dezinfekční prostředky. Vše bylo jeho osobní vůlí, rozhodnutím. Je zdravý. Nejedná se o shodu náhod, ale o moje důsledné a pečlivé bezpečné chování, které vylučovalo nakažení,“ podotkl Sousedík.

Podle svých slov jej policie a státní zástupce obvinili jen na základě předsudků a smyšlených tvrzení. Proto žádal o zproštění obžaloby.

„Úmyslně způsobil těžkou újmu na zdraví člověku, který byl do té doby zdravý, a dále tak vědomě šířil nakažlivou lidskou nemoc. Nejméně v jednom případě pak vykonal nechráněný styk s dalším poškozeným, kterého úmyslně vystavil riziku nakažení. Jeho výpověď je účelová. Vše bez projevu lítosti,“ poznamenal Foltýn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám