Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby lobbistu Rittiga v kauze Oleo Chemical

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pátek zprostil obžaloby vlivného lobbistu Ivo Rittiga v kauze vytunelování společnosti Oleo Chemical. Podle státního zástupce měl spolu s dalšími obžalovanými vyvést 20 miliónů korun pomocí smluv o fiktivním poradenství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivo Rittig na archivním snímku

Článek

Spolu s ním byli zproštěni také právníci Karolína Babáková a David Michal. Jeden ze skutků týkající se Rittiga soud ale ještě vrátil k došetření státnímu zástupci. Jde o nákup rezidencí v Dubaji, které Rittig vlastní s manželkou Lenkou. Podle obžaloby je nakoupili za peníze pocházející právě z fiktivních poradenských služeb zaplacených Oleem. Žalobce vinil Rittiga z praní špinavých peněz. Věc tedy bude řešit policie.

Naopak soud uznal vinnými z tunelování své někdejší firmy bývalé šéfy Olea Kamila Jirounka a Michala Urbánka, kteří údajně vyvedli ze společnosti 20 miliónů korun. Urbánek dostal tři roky, stejně jako šéf poradenské firmy Peter Kmeť, kam peníze tekly. Jirounek i přes uznání viny nakonec trest nedostal, protože už má z dřívějška vyšší trest za údajné podvody.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obžalovaní zleva Michal Urbánek, Radomír Kučera a Peter Kmeť před jednáním u pražského městského soudu

Petrochemická firma Oleo Chemical podle spisu platila za poradenství karibské Cokeville Assets, kterou vlastní Rittigův obchodní partner Peter Kmeť. Rittig spojitost s Kmeťovou firmou odmítá a tvrdí, že od Olea nedostal ani korunu.

„Nebylo žádným důkazem podloženo, že by to byl Ivo Rittig, komu společnost Cokeville Assets patřila, a že pan Kmeť byl pouze nastrčenou osobou. Soud se může pouze domnívat, co bylo důvodem vyplácení peněz. Nezjistili jsme žádný prokazatelný vliv Iva Rittiga na výběrová řízení,” uvedla soudkyně Kateřina Radkovská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám