Hlavní obsah

Matka našich synů se zabývá šamanismem, tvrdí muž. Soud musí rozhodnout, zda je týral

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Složitou otázku musí rozlousknout Krajský soud v Hradci Králové. Musí posoudit, zda pětačtyřicetiletý muž z Královéhradeckého kraje týral dva nezletilé syny. Hlavní líčení, v němž muži hrozí pět až 12 let vězení, začalo ve čtvrtek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proti sobě stojí bývalí manželé, vzájemně se obviňující ze špatného vlivu na děti. I když se po rozchodu nejprve dohodli na střídavé péči o potomky, po pár měsících se ukázalo, že není možná. Stačilo několik měsíců roku 2012 a, jak míní policisté i státní zastupitelství, otec začal syny obracet proti matce. Ti jeho názory převzali a zavrhli ji.

Nikdy jsem děti nebil, nenadával jim, sám nemluvím sprostě
obžalovaný

„Vinou nevhodného výchovného přístupu obžalovaného došlo u nezletilých k rozvoji syndromu odcizeného rodiče v jeho nejtěžší formě, tedy ve formě syndromu zavržení rodiče. Objevila se u nich také posttraumatická stresová porucha. U jednoho z nezletilých byla v plném rozsahu, s nutností léčby psychofarmaky, přítomna od roku 2012 až do léta 2013. Projevovala se například sebevražednými sklony, strachy, narušeným spánkem, nočními děsy, obavami z budoucnosti,“ stojí mimo jiné ve spise.

Matka se začala zabývat spiritualismem

Podle obviněného otce se obžaloba nezakládá na pravdě. „Je dílem smyšleným ze strany Fondu ohrožených dětí a matky nezletilých, která sešla na cestu spirituální tematiky a šamanismu. Změnila svůj náhled na život a to, co chce dosáhnout,“ řekl obžalovaný soudu.

„Nikdy jsem děti nebil, nenadával jim, sám nemluvím sprostě. Jsem normálně slušně vychován. Vše jsem řešil domluvou, maximálně zvýšením hlasu. Netrestal jsem je ani fackami, nikdy neměli hematomy,“ hájil se muž, který je v současné době nezaměstnaný. Vinou trestního řízení prý nemůže vykonávat dosavadní povolání ekonomického směru.

Podle výpovědi obžalovaného začaly problémy už v roce 2011 po účastech manželky na šamanských ceremoniích. Děti k ní prý nechtěly chodit, byly zmatené z jejích slibů, údajně si jejich náklonnost kupovala dárky.

„Říkala, že je nemám rád. Po příchodu se mnou mladší chlapec nechtěl třeba dvě hodiny mluvit. Prý měl nakázáno od matky, že se mnou nesmí mluvit,“ řekl obžalovaný. Podle svého tvrzení o matce před dětmi neřekl křivé slovo, nesnižoval její autoritu.

Prvního obvinění byl zproštěn

Soud se začal touto rodinou zabývat už před lety. Nejprve byla prověřována matka dětí, protože měla týrat děti podáváním různých extraktů, provádět s nimi šamanské rituály. V průběhu šetření však chlapci, umístění do Klokánku, své výpovědi změnili a za křivé obvinění byl jejich otec postaven před soud v Praze. Žaloby byl ale zproštěn, neboť se v duchu právní zásady in dubio pro reo, v pochybnostech ve prospěch obviněného, nepodařilo prokázat jeho vinu.

Hlavní líčení bude pokračovat i v dalších dnech. Kromě viny či neviny bude trestní senát rozhodovat i o nemajetkové újmě pro oba poškozené v celkové výši 5,5 miliónu korun. „Domníváme se, že jednáním poškozeného bylo poškozeno jejich právo na zdraví, na řádný duševní rozvoj, právo na soukromí,“ dodal opatrovník dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám